U današnje vreme, čak i više nego ranije, naša pažnja je usmerena na kvalitet hrane koju konzumiramo, možda upravo zbog toga što smo prenatrpani namirnicama koje nemaju nikakvu hranljivu vrednost.

Međutim, skloni smo potcenjivanju ili zanemarivanju važne činjenice da ponekad konzumiramo određenu hranu na pogrešan način. Postoji puno zdravih namirnica za koje znamo da su zdrave, ali često ih ne jedemo pravilno da bi iskoristili sva hranljiva svojstva istih. Ovo su neke od njih:


Semenke lana

Semenke lana sadrže vlakna, omega-3 masne kiseline, lignane i fitonutrijente, koji su sve dragocene supstance za organizam. Međutim, naš metabolizam nije u stanju da ih probavi pravilno kada se pojedu cele. Zato je potrebno maksimalno ih usitniti i samleti pre uzimanja, da ne bi izgubila svoja korisna svojstva.


Špargla

Špargle nikada ne treba grejati u mikrotalasnoj, čak i kada nemate vremena da ih podgrejete na ringli uz maslinovo ulje. Mikrotalasna iscrpljuje sadržaj vitamina u svom povrću, a špargli bukvalno uništi sve što je hranljivo. Idealan način kuvanja špargle je kuvanje na pari ili blago prženje na maslinovom ulju tako da ispadne nežna i hrskava u isto vreme.


Kivi

Kora kivija sadrži visoku koncentraciju hranljivih materija, posebno vlakana, folata i vitamina E: Konzumiranje celog kivija uključujući i koru povećava hranljivost ovog voća za čak 50%. Imajući u vidu da ljudi ne konzumiraju dovoljno hranljivih sastojaka u ishrani, jedenje kivija sa korom je jednostavan način da povećate unos dnevnih potreba.


Paradajz

Paradajz je jedna od namirnica koje bi trebalo jesti kuvane tako da možete imati pune koristi od hranljivih sastojaka poput likopena, koji štiti od tumora i srčanih bolesti. Hranjive materije paradajza se povećavaju ako ga zagrejete na 90c.


Crni čaj

Crni čaj je jedno od najčešće konzumiranih pića u istočnom delu sveta, ali pazite da ga ne pomešate sa mlekom, kao što to rade Englezi. Mlečni proizvodi ne utiču na antioksidanse koje sadrži, ali blokiraju kardiovaskularne prednosti čaja jer mlečni proteini otežavaju apsorpciju hranljivih sastojaka ovog čaja.


Jagode

Bogate su vlaknima, antioksidansima i vitaminom C, kao većina crvenog voća. Zbog toga što su telu potrebne hranjive materije, ovo voće se nikada ne sme čuvati odsečeno. Kada se skine peteljku, one postaju osetljive na svetlost i kiseonik i gube hranljivost. Najbolje je čuvati ih u materijalu kao što su silikonske museme, neodsečene i oprane u najmanje hladnom delu frižidera.


Brokoli

Brokoli je jedna od onih namirnica koje bi uvek trebalo jesti sirovu ili eventualno blago oparenu. U stvari, kuvanjem ili prženjem brokoli potpuno gubi vitamin C, hlorofil, antioksidante i jedinjenja koja su dobra u borbi protiv raka, koja su sva neophodna za organizam.


Pasulj

Sušeni pasulj sadrži antioksidaciona jedinjenja koja se nazivaju fitati, ali oni se vezuju za vitamine i minerale koji se nalaze u hrani i kao takve, telo ih ne može apsorbovati. Zato je uvek poželjno pasulj pustiti da se natapa preko noći, kako bi se oslobodio tih suvišnih supstanci koje blokiraju put vitaminima.


Beli luk

Beli luk sadrži alicin, anti-tumorski enzim koji povećava svoju moć izlaganjem vazduhu. Upravo zato beli luk treba iseckati pre upotrebe i ostaviti ga da se odmara najmanje 10 minuta. Na taj način njegove koristi će postati neverovatne u odnosu na ranije.


Jogurt

Vodena supstanca koja se često nalazi na vrhu jogurta (pre nego što se promućka) čim se otvori posuda naziva se surutka – koja sadrži protein i vitamin B12. Stoga ne bi bilo loše da je popijete i bez mućkanja flašice. Ipak, jogurt će ostati jednako hranljiv i nakon mućkanja.


Postoje i mnoge druge namirnice koje jedemo pogrešno, a da toga nismo ni svesni. Da li znate neku hranu koja nije gore spomenuta, a jedemo je pogrešno? Podelite svoje predloge sa nama u komentarima!