Koliko puta ste posle ukusne slavske večere sebi obećali da ćete od tog trenutka biti znatno umereniji u iću i piću, kako biste poštedeli želudac novih muka?

Ako vam se ipak dogodi po koja nesmotrenost, nudimo vam 5 saveta kako da izbegnete stomačne tegobe i težak osećaj nadutosti. 

 

  • Kašičica sode bikarbone ili jabukovog sirćeta dobro su poznati lekovi protiv mućnine. Razmutite ih u čaši vode i popijte čim osetite da ste pojeli više nego što vaš stomak može da podnese.
  • Minerali poput magnezijuma i kalijuma deluju na želudac tako što ublažavaju osećaj nadutosti pa se preporučuje njihov unos konzumiranjem zelenog lisnatog povrća.

  • Posledice prejedanja rešićete i uz pomoć dobrog starog saveznika za lepotu i zdravlje – limuna. Iscedite ga i svež sok popijte odmah u jednom gutljaju (na pun stomak). Koncentrisani ceđeni sok na taj način podstiče i ubrzava rad probavnog sistema.
  • Čaša crnog vina poseduje antioksidante koji sprečavaju negativan uticaj masne hrane. Dva decilitra crnog vina uz obrok su lek protiv nadutosti i protiv raznih drugih boljki, sve preko toga će vam samo odmoći.
  • Nezaslađen čaj od nane ili đumbira, nakon obroka povoljno utiču ne samo na metabolizam, već i na ubrzano izbacivanje toksina iz tela i na pospanost koju osećamo nakon prejedanja. Ukoliko ste sebi priuštili slatko malo zadovoljstvo zvano dezert,ovi čajevi će umiriti krvni pritisak koji šećer podiže.


Zaista je teško odupreti se bogatoj gozbi u vreme slavlja, stoga je uvek poželjno znati nekoliko trikova koji će olakšati teskobu prejedanja. Srećni praznici!

vecera