Pripremite jetru za predstojeće praznike, jer planirali to iil ne, poneki slatki greh i po koja zdravica tokom praznika gotovo su nezostavni. Čišćenje organizma od toksina presudno je za zdravlje, a to posebno važi kada je detoksikacija jetre kao organa koji prečišćava svaki naš slatki i slani „greh“, u pitanju.


Kako se detoksikacija jetre može izvršiti i u kućnim uslovima i sasvim prirodnim putem, važno je da znate koja prirodna ulja Vam u tome mogu pomoći, koji začini i hrana će to podstaći kao i koje čajeve i sokove treba da pijete.

Detoksikacija jetre prirodno ceđenim uljima

Prirodno ceđena ulja od zdravih sastojaka mogu biti veoma blagotvorna za celokupan organizam, a njima se podjednako dobro i efikasno može izvršiti i detoksikacija jetre. Tako će Vam ulje od semena divlje šargarepe biti posebno blagotvorno za pročišćenje digestivnog sistema i jetre, a uz to će pomoći telu da izluči sve toksine.

Kako je detoksikacija jetre posebno dobra za one koji pate od alergija i čestog pada imunog sistema, treba je vršiti gotovo svakog dana, što će pomoći i ulje od semena korijandera, koje pospešuje rad ovog organa.

Ženama se posebno preporučuje ulje fenela, koje dovodi hormone u balans i blagotvorno je kako za menopauzu tako i menstrualne bolove. Muškarci, sa druge strane, detoksikaciju jetre mogu sprovesti uljem od muskatnog oraha, koje posebno povoljno deluje i na srce i seksualnu aktivnost.

Čajevi i sokovi za čišćenje jetre

Oni koji svakog dana piju čaj od nane već su na dobrom putu da svoj organizam održavaju zdravim. Tako se detoksikacija jetre svakoga dana može sprovoditi ako bar jednu šoljicu kafe dnevno zamenite ovim ili crnim ili zelenim čajem, a kao poseban se za ovu namenu preporučuje čaj od korena maslačka ili đumbira. Naravno, i čaj od žalfije dolazi u obzir, jer je posebno dobar i za jetru i za mokraćne puteve.

Kada su u pitanju sokovi, detoksikacija jetre najbolje se obalja sveže ceđenim sokom od cvekle i šargarepe, kao i limuna i grejpfruta. Ovom voću i povrću treba dodati i začin u vidu rendanog svežeg đumbira, koji će dodatno podstaći lučenje toksina.

Detoksikacija jetre posebnim režimom ishrane

Jednodevna detoksikacija jetre može se sprovesti posebnim režimom ishrane, a stanje kasnije možete održavati tako što ćete uvrstiti određene namirnice u svoju svakodnevnu ishranu. Tako se režim od jednog dana za čišćenje ovog organa zasniva na doručku od žitarica i jogurta, ručku od kuvanog povrća po izboru i večeri od sveže salate.

Zapravo, detoksikacija jetre se ovim samo podstiče, dok se sprovodi ispijanjem sokova od mešavina prethodno spomenutog voća i povrća.

Savet je da se detoksikacija jetre svakoga dana vrši i tako što ćete doručku od žitarica dodavati laneno seme u prahu, koje dodatno podstiče lučenje štetnih materija iz organizma. I banane su dobre za ovu svrhu jer su pune kalijuma i vitamina A, dok će beli luk podjednako biti blagotovoran za čitavo telo.