Jeste li čuli za čuveni stari hleb-kolač komisbrot? Ovaj dugotrajni hleb sa medom nastao je u Nemačkoj još u 15. veku, a za vreme 2. Svetskog rata, vojnici su ga pravili sa više meda, a manje brašna (i bez mleka i jaja), u nedostatku sastojaka za klasičan hleb.


Ovaj dugotrajni hleb sa medom jedan je od retkih pekarskih proizvoda u kojima je med najvažniji sastojak, a nekada se pravio bez mleka i jaja. Ukus ovog hleba varira od regiona do regiona, a zavisi i od vrste brašna (pšenično, heljdino i druga), kao i vrste meda i dodatnih začina. Danas je prilično teško napraviti dobar hleb-kolač bez uobičajenih komercijalnih dodataka za dizanje testa.

 

 

Ukus i kvalitet ovog hleba-kolača zavisi prvenstveno od sastojaka i načina pripreme. U okolnim zemljama se ista ova smeša koristi za pravljenje okruglih kolačića, ali zbog svoje manje veličine poprimi drugačiji, tvrđi i slađi ukus pa se može smatrati i keksom. I vi možete pokušati da pravite kružne kekse sa istom vrstom testa – ubacite u kružne kalupe smesu i ispecite (ukoliko nemate kružne kalupe, možete iseći tanak krug od pvc creva – poslužiće).

Recept za pravi komisbrot potiče od pčelara koji je isprobao razne varijante hleba sa medom, a jeo je komisbrot za vreme rata. U njemu nema mleka ni jaja i može da stoji i do mesec dana:

TRADICIONALNI PČELARSKI KOMISBROT

Zagrejte oko 250gr meda sa čašom vode, ali ne puštajte da provri. Ulupajte u to oko 500gr brašna žicom za mućenje. Kada dobijete sasvim homogenu smesu, dodajte vanilu, anis, mrvicu bibera i kašičicu sode bikarbone. Ubacite smesu na nauljeni tiganj pa malo pecite sa obe stane, a tek onda ubacite u rernu i pecite oko sat, sat i po na 170c. Ako pečete testo na jačoj vatri, postoji opasnost da kora pregori, a da unutrašnjost ostane nepečena.