Ok, ovo je tema kojom su se mnogi bavili i bave se i dan-danas, ali iz razloga što tehnologija obuzima svaku poru naših života do te mere da postaje jedna od najbitnijih stavki u životu, zdravlje i uticaj iste na čoveka po navici je gurnuto u drugi plan. Da li ste razmišljali o tome?


Ako pokušavate da dobijete decu neko vreme i do sada iz nekog razloga niste imali mnogo uspeha, odgovor bi možda mogao biti u vašem džepu-ali bukvalno. Kumiko Nakata, istraživač iz Japana, otkrio je da elektromagnetski talasi iz WiFi uređaja, kao što su mobilni telefoni i kućni ruteri, mogu značajno uticati na plodnost (prvenstveno kod muškaraca ako ih drže u džepu pantalona duže od jedne do dve godine).

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, oko 15% parova u celom svetu, ima problema sa začećem. A najmanje jedna trećina tih problema dolazi od muškaraca, iako i danas žene smatraju glavnim krivcima. Naravno, neplodnost muškaraca može biti uzrokovana mnogim stvarima, kao što je loše okruženje i način života, stres, loša ishrana, genetika itd. Međutim, jedna “mala stvar”, kao što je držanje mobilnog telefona u džepu, može biti slamka koja razbija kamilja leđa i to takođe može biti i razlog koji vam ne dozvoljava da razvijete svoju porodicu.

Eksperiment izlaganja Wi-Fi zracima

Japanski naučnici uzeli su uzorke iz grupe od 52 muškarca i podelili ih u 3 kategorisane grupe – po izloženosti WiFi talasima. Jedna grupa uzoraka nije dobila nikakvu ekspoziciju od WiFi rutera (bili su potpuno zaštićeni). Druga grupa je bila izložena, ali je imala dodatni WiFi zaštitni štit. Treća grupa je imala punu izloženost WiFi zracima, direktno na kožu. Uzorci su postavljeni relativno blizu WiFi uređaja, replicirajući mobilni telefon koji se nosi u džepu pantalona, a rezultati su uzeti nakon više različitih mernih vremena.

Rezultati su, verovali ili ne, ispali pomalo zastrašujući. Uticaj WiFi signala u trajanju od 30 minuta, jedva da je imao neki efekat. Ali, duže izlaganje ovim talasima počelo je da pokazuje impresivnu razliku. Posle samo 2 sata, stopa pokretljivosti spermatozoida kod muškaraca u neeksponiranoj grupi bila je 53,3%, uticaj signala kod zaštićene grupe i njihove stope pokretljivosti 44,9%, a stopa pokretljivosti kod direktno izložene grupe samo 26,4%!
24 sata kasnije stopa mrtvih spermatozoida kod izložene grupe bila je čak 23,3%, u poređenju sa 8,4% kod neeksponiranih uzoraka.

Na svetu trenutno ima više mobilnih telefona od ljudi

Statistike kažu da je ovih dana broj aktivnih mobilnih telefona veći od stvarne svetske populacije, što znači da deo populacije ima više od jednog telefona, a efekat količine mobilnih talasa može biti previše ozbiljan da bi se ignorisao u budućnosti. Prodaja mobilnih telefona koja raste iz godine u godinu odavno ide u prilog tome.

Naučnik Nakata je naveo da je studija potvrdila da su elektromagnetski talasi iz WiFi uređaja sigurni za ljude, u smislu blagostanja i zdravlja, ali samo ako im nismo direktno izloženi. Ipak, jednostavno rešenje kao što je držanje telefona na stolu umesto u džepu će napraviti značajnu razliku na duže staze. Gde obično držite svoje mobilne telefone i šta mislite o ovom istraživanju? Podelite svoje mišljenje sa nama.