Kada je odevanje u pitanju, roditelji zimi od pamtiveka dele savete. Opominju da se treba toplo obući, staviti kapu, obaviti šal oko vrata i preko usta, obuti debele čarape i duboke cipele. I, ma koliko da to njihovoj deci smeta, uglavnom su u pravu kada navode da je zdravlje u pitanju.


To su potvrdili i Britanski naučnici iz Centra za ispitivanje prehlade. Ustanovili su da u savetima roditelja ima mnogo istine, jer ko zimi nosi neodgovarajuću odeću u kojoj se smrzava, neminovno stiče sve uslove da zakači neki virus i da se razboli. Ko se smrzava, zaista se lakše prehladi. To isto važi i za životinje pa ukoliko ste u mogućnosti, izdvojite kartonske kutije i stavite oko njih najlon za plastenike – to može biti korisna kućica za životinje koje se smrzavaju na ulici.

Naime, kada je čoveku hladno, telo mu postaje neotpornije na viruse koji kruže jer se zbog hladnoće kojoj je izloženo, krvni sudovi skupljaju, cirkulacija usporava pa se i stvaranje odbrambenih belih krnih zrnaca smanjuje. To pogoduje mikroorganizmima da se uvuku kroz nos i usta i sačekaju da se telo zagreje i da se krvotok vrati u uobičajeno stanje pa da njime pojure kroz organizam.

 

Da bi to dokazali, stručnjaci iz Velike Britanije obavili su istraživanje na 180 ispitanika. Da bi ceo postupak ubrzali i dobili tačne podatke, oglede su vršili u laboratorijama. Ispitanike su podelili u dve grupe.

U hladnoj prostoriji polovinu su izuli i na bose noge im obuli cipele, dok su drugu grupu dvadesetak minuta ostavili da bosonogi stoje u ledenoj vodi. Posle pet dana, pet osoba iz prve grupe imalo je jasne znake prehlade, dok ih je iz druge bilo čak trinaestoro.