Ne znamo za vas, ali kada smo mi bili deca obožavali smo da pravimo pite od blata, da hodamo bosi, penjemo se na sva drveća u nizu i da isprobavamo sve što se nađe na putu (u bukvalnom smislu reči).  


Instiktivno smo žudeli da se potopimo u prirodnom okruženju i istražimo sve tajne prirode koja nam budi dečiju maštu. U današnje vreme, stvari su malo drugačije i mnogi ljudi postali su opsesivni po pitanju bakterija, klica i higijene uopšte – posebno dečije. Roditelji često peru ruke deci, koriste antibakterijske gelove i sapune, alkoholom potopljene maramice, a odeću “štite” pranjem mnogobrojnih hemijskih sredstava koje ostavljaju miris “čistoće”.  

Međutim, koliko je to zaista korisno?

Pored toga što proizvodi za higijenu sadrže razne hemijske supstance koje škode našem zdravlju, postoji još jedan razlog zbog kojeg bi trebalo da prestanemo da brinemo oko prljavštine i blata iz prirode. Prema autoru knjige “Zašto je prljavština dobra: 5 načina da vam bakterije postanju prijatelji”, (Dr. Maria Ruebush) – privlačnost i dodir sa prirodnim staništem zasniva se na godinama i godinama evolucije.

Baš kao i mišići u telu, imuni sistem kod deteta, vremenom se razvija kako bi postao dovoljno jak da se odupre i izbori sa raznim bolestima koje vrebaju. Igranje u prljavštini dok ste dete, zaista se smatra idealnim “treningom” za imuni sistem i kondiciju uopšte, a sada je to i naučno dokazano. Kada dete u usta trpa svakakve gluposti, ono zapravo stvara imunu reakciju na istraživanje okoline.

Na taj način organizam samostalno traži zaštitu, ali i ključnu ulogu u odbrani od virusa i bakterija, kroz sopstveno jačanje nedovoljno zrelog imunog sistema.


Dakle, organizam unapred stvara samostalni odgovor na neželjene mikroorganizme, jačajući svoju odbrambenu funkciju.

Deca koja odrastaju na farmama, dokazano imaju manje alergija i autoimunih problema, za razliku od gradske dece koja većinu vremena provode u zatvorenom prostoru. 

Ovo istraživanje zasniva se na ideji da tokom prvih nekoliko godina života postoje bitni biološki razvoji koji se ne mogu nadoknaditi kasnije u životu, a izgradnja jakog imunog sistema je jedan od njih.