Nije mnogo važno da li je u pitanju salsa, folklor ili hip-hop. Važno je da se pleše u svakom kutku planete, od najbleštavijih diskoteka do najzabačenijeg afričkog sela.


Nije laž da svaka dodatna aktivnost,interesovanje i hobi u životu može samo dobro da donese. Slikanje, vajanje, škola stranih jezika, muzička škola, ples i igra aktivnosti su koje spadaju u one koje pozitivno utiču na inteligenciju, motoriku, zdravlje i opšte stanje čitavog organizma.

Ali, zašto nam se ples toliko dopada? Odgovor smo dobili od grupe naučnika sa Univerziteta Kvins u Belfastu, koja je ispitivala ljubitelje plesa, otkrivši da nam on pomaže da ostanemo mladi i zdravi.

 1. Čini nas srećnim i opuštenim
  Nakon 30 minuta plesa, telo počinje da luči endorfin, hormon sreće koji nas sprečava da osetimo umor i diže nam raspoloženje. Zbog prisustva plesnog partnera, odlazak u diskoteku ili neku plesnu dvoranu zadovoljava osnovnu ljudsku potrebu da budemo bliski sa drugim bićem. Luči se oksitocin, hormon ljubavi i strasti, koji pozitivno utiče na naše odnose sa drugima.
 2. Štiti nas od bolesti
  Kada plešemo dišemo pomoću dijafragme, a ovako pravilno disanje pomaže da se oslobodimo stresa i sprečimo pojavu visokog pritiska, glavobolje i stomačnih problema. Pošto kroz ples vežbamo motoričke sposobnosti, povezanost pokreta i osećaj za ravnotežu, naučnici tvrde da ovakva aktivnost usporava napredovanje Parksinsonove i Alchajmerove bolesti. Baš kao i trčanje ili plivanje, i ples šalje kiseonik u srce i pomaže u predupređenju mnogih oboljenja, naročito kardiovaskuarnih. Osim toga, ples zapošljava i um jer moramo da upamtimo raspored koraka i da ih uskladimo sa drugim plesačima na podijumu.

 3. Pomaže u lečenju zavisnosti
  Dokazano je da ples umanjuje snažan uticaj psihoaktivnih supstanci kao što su alkohol i amfitamini, a pomaže ljudima koji su zavisni od kocke. Receptori za dopamin, hormon koji se povezuje sa bolestima zavisnosti, već su zaokupljeni plesom. Odlazak na ples povoljno utiče i u borbi protiv depresije.

 4. Postajemo bolji ljudi
  U svim zajednicama, malim i velikim, ples je oduvek zbližavao ljude. Jedna studija sa Univerziteta u Istanbulu, pokazala je da čovek koji može da udara u bubanj u ritmu i kreće se u saglasju sa drugim plesačima, ima veću sklonost da uspešno sarađuje u poslu ili se nađe drugome u nevolji.