Znate onu poznatu istinu: “Mnogo mi teže pada kada mi se nešto konkretno jede, nego kada sam gladan/gladna?” I zaista, glad je nekako lakše podneti nego kada imate neku nezasitu žudnju za, recimo, nečim slatkim ili brzom hranom.


E pa, ako se trenutno brinete kako da održite letnju težinu, istaći ćemo ono što vam je sigurno mnogo ljudi reklo, a to je da treba da zaboravite na dijetu, i da samo počnete da se hranite zdravo. Zdrava ishrana ne podrazumeva samo organsku hranu, zdravo voće i povrće izraslo pod folijom za plastenike, sveže ceđene sokove i supice, već podrazumeva umerenost i prepoznatljivost nagona gladi na pravi način.

Kada vam se jede nešto konkretno, to znači da vaše telo vapi za određenom vrstom materija, i kada zadovoljite tu potrebu vašeg tela, ono vas više neće terati da odjednom “slučajno” pojedete čokoladu od 100g. Pročitajte koje su to namirnice koje će na isti način zadovoljiti žudnju, ali će u ovom slučaju pozitivno uticati i na vaše zdravlje:


ČOKOLADA

Što biste posegnuli za čokoladom, kada vam pomenute namirnice mogu utoliti istu želju, na zdraviji način? Drugim rečima, ako žudite za čokoladom, vašem telu fali magnezijum. Umesto čokoladom, tu glad zasitite sirovim kakaom, orasima, semenkama i voćem ili povrćem koje je bogato magnezijumom. U prodavnicama zdrave hrane možete pronaći male mušeme u koje možete spakovati zdrave grickalice i poneti ih sa sobom u svakom trenutku.


SLATKIŠI

Ako vam se jede hrana bogata šećerima, vaše telo želi hrom (jedite brokoli, grožđe, sir, piletinu), ugljenik (jedite sveže voće), fosfor (jedite piletinu, govedinu, usoljenu ribu, jaja, mlečne proizvode, orahe, ječmene, ražane, ovsene, zobene pahuljice) sumpor (jedite brusnice, celer, kupus, karfiol) i triptofan (jedite sir, suvo grožđe, krompir, spanać).


TESTO

Ako vam se jede hleb, testenina ili drugi ugljeni hidrati, vaše telo vapi za nitrogenom, pa mu to obezbedite unošenjem mesa, ribe, graška i oraha.


BRZA HRANA

Kada žudite za masnijom hranom, vaše telo traži kalcijum, i u tom slučaju jedite organsko mleko, sir i zeleno povrće poput kelja, prokelja, brokolija, spanaća, blitve i sličnog.


GRICKALICE

I na kraju, kada vam se jede hrana bogata solju, telo vam traži hlorid (jedite usoljenu ribu i kozje mleko) i silikon (jedite indijski orah, orah i semenke).