Šta mislite, odakle voda na zemlji? Kako je nastala tečnost bez koje je život potpuno nemoguć? Zaista je čudno što vode ima u nedogled i što čitav život i planeta zavise od ove tečnosti čije je poreklo malo poznato.


Od stvari koje se mogu pronaći na internetu, o poreklu vode na planeti postoje razna protivrečna mišljenja. Većina naučnika veruje da voda potiče iz leda zarobljenog u parčićima prašine koja je kružila oko Sunca prvih dana nastajanja i obrazovanja Sunčevog sistema kakvog poznajemo, pre 4,6 miliona godina. U tim parčićima su se nalazili molekuli vode koji su se množili prilikom praska.


Usled dejstva gravitacionih sila, ovi parčići su se spajali u takozvane planetezimale, veće delove koji su se sudarali i stapali, stvarajući Zemlju i druge planete. Posledična toplota dovela je do toga da led ispari, obrazujući atmosferu punu pare koju je Zemljina gravitacija zadržala – sve dok se para nije ohladila i kondenzovala u tečnu vodu. Teško zamislivo zar ne?

Jedan deo (možda čak i veći deo) ove primordijalne vode, možda je i danas, smatra se, zaroblje unutar planete Zemlje. Ta čudnovata mogućnost izazvala je buru u naučnim krugovima avgusta 2009. godine, kada su naučnici sa Univerziteta Oregon punili konferencijske sale, izvestivši da su našli dokaze postojanja ogromnih količina vode, unutar i duboko ispod površine naše planete.

U međuvremenu, poslednja posmatranja kometa otkrila su takođe prisustvo vode, čiji izotopski sastav nije isti kao u zemaljskoj vodi. Naučnici su otkrili nekoliko zvezda koje su bukvalno rezervoari vode i nazvali su ih “vodenim diskovima”.. Isti naučnici danas smatraju da lako može da se desi da je tečnost koju pijemo svakog dana, dospela na Zemlju prilikom udara nekog asteroida.