Budite sami svoj vodoinstalater – uzdržite se, ako je ikako moguće, od upotrebe raznih hemijskih odgušivača odvoda i sifona. Oni su obično na bazi kaustične sode pa kao takvi oštećuju cevi, otrovni su i zagađuju okolinu. Postoje vodoinstalaterske usluge i trikovi koji nisu toliko štetni za okolinu – pročitajte nekoliko prirodnih načina i trikova uz pomoću kojih ćete uspeti da otpušite zapušene sifone.

Lagano otčepljivanje

Dovoljno je pomešati sodu bikarbonu, krupnu morsku so i malo belog sirćeta i uložiti izvesni napor u postupak otčepljivanja. Sipajte u odvod čašu sode bikarbone (ili kristalne sode, ako je cev i dalje zapušena), čašu krupne soli i belo sirće. Potednite nekoliko puta gore-dole vakuum gumom, pre nego što sipate sve te sastojke u odvod, a zatim ih pustite da deluju oko pola sata. Sipajte ključalu vodu i opet malo pumpajte gumom, vodeći računa da pritom obuhvatite ceo otvor. Ovaj postupak je obično uspešniji, a svakako je manje škodljiv od industrijskih proizvoda.

Borba protiv neprijatnih mirisa

Sifoni su često izvor loših mirisa, ali moguće je neutralisati ih prirodnim putem. Da biste to učinili, potrebno je da stavite 2 kafene kašičice sode bikarbone direktno u odvod sudopere, lavaboa ili kade. Zatim sačekajte još 15 minuta, a onda pustite jak mlaz vruće vode. Na kraju u odvod sipajte 1 šolju sode bikarbone i ostavite da deluje preko noći.

Održavanje odvoda

Ako ste u mogućnosti, poželjno je da barem jednom godišnje odvrnete, uklonite i dobro očistite rešetku kojom se zatvara odvod sudopere, lavaboa, kade ili tuš kabine. Ti elementi su dosta podložni skupljanju kamenca i on se u njima taloži u velikim količinama, a zadržava i komadiće hrane i telesne taloge pa se tako stvara crna masa. Sve mobilne metalne delove možete potopiti u posudu punu vruće vode i preliti ih belim sirćetom, pustiti da odstoji neko vreme, a zatim svaki deo pojedinačno istrljati čistim sirćetom.

Ono što se podrazumeva

Da biste izbegli probleme sa zagušenjem odvoda, stavite rešetkastu plastiku ili metalnu rešetkicu na otvor odvoda. To će vam pomoći da sakupite otpatke na jednom mestu i da ih bacite, pa se neče sve sjuriti u sifon.