Pogledajte neke od najneobičnijih javnih toaleta u svetu. Neki su kao iz velikog brata, drugi nalikuju na retro naučnu fantastiku. Kako god bilo, za nas obične smrtnike najvažnija stvar u vezi sa javnim toaletima je da budu čisti i besplatni,.


Malo egzibicionizma u službi umetnosti

Da li vam zvuči zabavno da sedite u javnom toaletu osmatrajući sve oko vas i pritom biti nevidljiv? Ovakav toalet zapravo postoji. Nalazi se u Londonu i delo je umetnice Monike Bonvićini, a mi ćemo ostaviti vašoj mašti da pretpostavljate kakve se sve čudne stvari dešavaju na ovom mestu.


Video igrice u javnom WC-u

Naravno, u Japanu. Kompanija Sega, koja već decenijama proizvodi video igre, postavila je neobične pisoare u javnim toaletima tokijskog metroa. Na dnu svakog pisoara se nalazi senzor koji meri jačinu mlaza i poziciju pod kojom mlaz pada, gde dolazi u kontakt sa pisoarom. Pričamo o mokraći, svakako. Sve vreme, takmičite se sa osobom pored vas koja takođe na svom displeju „ratuje“ sa vama.


Toaleti u obliku džinovskih jaja

Da, i ovo postoji. Neobične kabine u obliku jaja nalaze se u jednom poznatom i više puta nagrađivanom londonskom restoranu. Čitav restoran je predivno arhitektonsko zdanje koje podseća na scene „Zvezdanih staza“. Ovaj retro svemirski dizajn, doneo je sa sobom i neobične kabine jaja-kapsule koje izgledaju kao vanzemaljske tvorevine kojima ćete se teleportovati. Ok, da ne preterujemo, ipak se radi o toaletima. Ko ima priliku, neka proba.


Javni WC na štopericu

Automatski javni toaleti koji se nalaze u većim gradovima Evrope i Amerike i za čije korišćenje morate platiti 25 centi, programirani su tako da se automatski otvaraju nakon 15 minuta, bili vi gotovi ili ne. Nakon obavljene nužde, ovaj WC se sam čisti. Ono što pomalo plaši prolaznike, jeste činjenica da odmah nakon isteklih 15 minuta, toalet iznutra počinje da ispušta hemijska sredstva i vrelu vodu, kako bi obavio proces samočišćenja. Možda se na kraju svega, više isplati stisnuti se do kuće ili prvog kafića.


Sad ga vidiš, sad ga ne vidiš

Toalet koji izranja iz zemlje kad vam zatreba i vraća se nazad pod zemlju kada završite posao koji ste imali, postoji u Londonu. Englezi su shvatili da vikendom, imaju puno problema sa gomilom pijanih sugrađana koji uriniraju svuda unaokolo. Sa druge strane, gradske vlasti nisu želele da postave klasične javne toalete jer bi po njihovom mišljenju, narušavali sklad gradske arhitekture.
Istini za volju, ne samo da vas pijanog u noći izranjanje javnog toaleta može vrlo iznenaditi, može se desiti i da zaspite u kabini. To bi, na nesreću, značilo, da ćete jutro dočekati ispod zemlje.


Javni pisoari u Amterdamu

A gde drugde? Ovom gradu grešne zabave, potrebni su javni toaleti više od svega. I oni su naravno, najjavniji mogući. Tik uz ulicu, ograđeni tek koliko da vam daju minimum privatnosti, oni su tu za sve kojima je hitno. Dobra stvar u vezi sa njima je da ih redovno čiste i da nikada ne može doći do začepljenja kanalizacije i izlivanja.