Da li ste se nekada pitali kako su iščezli neandertalci i u kom trenutku su se pojavili danas poznati homo-sapiensi? Do pre sto hiljada godina i više, Evropom su, smatra se, vladali neandertalci.

Međutim, pre 29 hiljada godina, i poslednji neandertalac je iščezao, kako naučnici smatraju, u njihovom poslednjem uporištu – na Gibraltaru – pod najezdom homo-sapiensa koji su pristigli iz Afrike.

Za to, ipak postoje različita objašnjenja. Jedna od najrasprostranjenijih teorija kaže da su se neandertalci postepeno mešali sa tadašnjim pridošlicama i razmnožavali, te da su se njihovi geni postepeno izgubili, ali to baš i nije tako jednostavno kako zvuči.

Ispitivanja DNK izvučena iz fosinlih ostataka onih koje smatraju neandertalcima, do sada nisu dala nepobitan dokaz u prilog mnogim teorijama. Neki naučnici tvrde da je DNK neandertalaca isuviše različita od naše, da bi omogućila sparivanje pripadnika različitih vrsta.

Drugi naučnici i teorije se opet ne slažu ni sa tim. Jedna teorija kaže da su neandertalci podlegli klimatskim promenama.


Ima dokaza da je Evropom vladala ciča zima pre otprilike 25000 – 40 000 godina, što se po istorijskim činjenicama to donekle poklapa i sa vremenom iščezavanja poznatih neandertalaca.

No, Sendi Irovun, nekadašnji sudski tumač za engleski jezik, a kasnije jedan od najpoznatijih paleontologa tvrdi da fizička građa i odeća neandertalaca nagoveštava da su oni bili u stanju da se možda čak i izbore sa tako surovim uslovima života.

Možda su prosto izgubili surovu bitku za životni prostor i ishranu jer su homo-sapoiensi bili snalažljiviji i nadjačali su ih. Stvarni razlog je verovatno mešavina svega navedenog, složićete se.