Prosečna osoba hoda između 3 i 6 kilometara dnevno. Brojimo korake na našim pametnim telefonima ili uređajima za praćenje aktivnosti, ali retko razmišljamo o tome koju udaljenost određene životinje mogu da pređu u jednom danu.

Neke od njih mogu lako da nadmaše bilo kog olimpijskog šampiona, dok drugi više vole da štede energiju i većinu vremena provode odmarajući. Svakako, nijednoj životinji nisu potrebne kvalitetne putne torbe ma koliku razdaljinu prešle za života. 🙂

Pročitajte koliko mogu da pređu neke životinje tokom jednog dana, neke će vas vrlo iznenaditi.


Morski konjic

Patuljasti morski konjic je riba koja se najsporije kreće. Može da se kreće maksimalnom brzinom od oko 5 stopa na sat i može da pređe samo oko 40 metara dnevno. Patuljasti morski konjići u proseku narastu samo do 1 inča i mogu promeniti boju u skladu sa svojim raspoloženjem.


Lenjivac

Lenjivci se kreću sporije od bilo kog drugog sisara na Zemlji, a njihovo ime je zapravo sinonim za usporeno kretanje. Kreću se polako da bi sačuvali energiju i obično ne putuju dalje od 130 ljudskih koraka dnevno. Uprkos sporijem tempu, lenjivci imaju oko polovinu mišićne mase drugih životinja njihove veličine.


Lav

Lavovi provode između 16 i 20 sati dnevno odmarajući se i spavajući. Lavovi obično putuju između 3-5 km dnevno da bi pronašli hranu. Ako je hrane malo, mogu putovati i dalje, do 10 km svakog dana.


Gazela

Različite vrste gazela mogu trčati različitom brzinom. Na primer, mongolska gazela može preći do 12km dnevno. Neke su u stanju da trče brzinom od 60 mph ili izdrže brzinu od 30 mph. Gazela zapravo može smanjiti svoju jetru i srce kako bi smanjila potrošnju kiseonika što omogućava životinji da manje diše i smanjuje količinu vode koju gubi.


Polarni Medved

Polarni medvedi su sposobni da putuju 20 km ili više dnevno, tokom nekoliko dana. Oni putuju tokom cele godine unutar labavo definisanih, individualnih raspona. Polarni medvedi zapravo imaju crnu kožu, a izgledaju belo jer njihovo krzno reflektuje vidljivu svetlost.


Vuk

Vukovi se mogu kretati i do 10 do 30 km svakog dana u potrazi za hranom. Poznato je da samci putuju udaljenosti od 600km od svoje matične teritorije da bi pronašli partnera. Vukovi su jedna od najlojalnijih vrsta životinjskog carstva, a kada vuk nađe partnera, obično ostaju zajedno doživotno.


Irvas

Irvasi, takođe poznati kao karibu, obično putuju oko 15–35 km dnevno dok migriraju. Deda Mrazov pomoćnik može da trči brzinom od 37–50 km na sat i može lako da prestigne olimpijskog sprintera kada je star samo jedan dan.


Velika bela ajkula

Bele ajkule moraju da putuju velike udaljenosti tokom sezonske migracije. Jedna posebna ajkula po imenu Nikol, po glumici Nikol Kidman, čak je postala svojevrsna slavna ličnost. Njeno povratno-prekookeansko putovanje od preko 12.000 milja najbrže je zabeleženo od bilo koje morske faune. Nikol je putovala minimalnom brzinom od oko 3 mph.


Slon

Ovi nežni divovi mogu narasti do 13 stopa u visinu i težiti do 7 tona. Uprkos svojoj veličini, oni su zapravo prilično brzi i mogu preći i do 130km dnevno, iako obično hodaju samo oko 15 – 20 dnekmvno.


Pingvini

Ženke pingvina polažu jedno jaje i ostavljaju ga da bi krenule u lov u potrazi za hranom. Možda će morati da putuju preko 50 km samo da bi stigli do otvorenog okeana, gde će se hraniti ribom, lignjama i algama. U međuvremenu, mužjaci štite svoja jaja tako što ih balansiraju na nogama i pokrivaju ih pernatom kožom.