Zima za domaćinstva znači veoma niske temperature, puno snega i na koncu svega, veće račune za grejanje i struju. Mnogi su se navikli na veće račune zimi, a mnogi su se uverili kako protiv jake zime od pomoći nisu baš ni izolacija ni nova stolarija.

Nudimo nekoliko jednostavnih saveta kako da redukcijom potrošnje aparata i promenom navika, osetno smanjite visinu računa za struju u zimskim mesecima.


Promenite vreme korišćenja kuhinjskih i domaćinskih aparata

Pre svega, struju možete uštedeti jednostavnom promenom doba dana u kojima koristite rernu, perete veš, peglate ili palite radijatore. Svaka elektrodistribucija menja trošak struje na osnovu doba dana. To vam može uštedeti i do 50% potrošnje.Mašine za pranje napunite do kraja pre korišćenja

Mašine za pranje veša ili posuđa koristite onda kada ih napunite do kraja. Ovakva navika može vam uštedeti i preko 20% potrošnje, a isto važi i za peglanje veša, usisavanje (koristite metlu gde usisivač nije neophodan).


Smanjite temperaturu na termostatu bojlera

Pri spoljnoj temperaturi od 20 celzijusovih stepeni, preporučljiva temperatura vode u bojleru je 65 celzijusovih stepeni. Za početak, smanjite ovu temperaturu na oko 50 stepeni. Ako ste u mogućnosti, očistite bojler od kamenca. Angažovanje vodoinstalatera za ovako nešto nije previše skupo, a sam proces ne traje previše dugo. Ovo je važno da bi izbegli neželjeno rasipanje električne energije. Bojleri bez kamenca se vremenski brže zagrevaju, te je tako moguće uključivati ih samo po potrebi, u odnosu na ustaljenu praksu stalnog grejanja vode.


Provodite manje vremena ispod tuša

Sa manjom količinom vode nego inače, uz malo „vojničke“ vežbe, moći čete da napravite značajnu uštedu novca koja je zbog cirkulacije, dobra i za zdravlje. Ugasite vodu dok stavljate šampon na kosu i tokom sapunjanja. Kako bi shvatili ozbiljnost ove preporuke imajte na umu da svakog minuta kroz vaš sistem prođe više od 7 litara vode, koju najvećim delom zagrevate upravo zbog tuširanja.


Zaštitite svoje instalacije

Ukoliko živite u kući, neophodno je da pre početka zime zaštite instalacije i idodatno izolirate vrata i prozore. Sve cevi koje se nalaze u podrumu ili spolja, kao i one cevi koje prolaze kroz nezagrejane delove kuće, trebalo bi zaštiti spolja kako bi se sprečilo prekomerno hlađenje i izbegle nevolje sa niskim temperaturama, a isto se važi i za vrata i prozore.


Zamenite stare bojlere

Bojleri u kupatilu i kuhinji imaju svoj rok trajanja. Ukoliko posle nekoliko čišćenja kamenca primećujete da bojler sporije dostiže željenu temperaturu ili da indikator toplote brže pada ka hladnoj plavoj zoni, to može biti znak da vam je potreban novi bojler. Ovakav trošak može uštedeti mnogo novca u narednim godinama.