Koliko puta vam se desilo da vas boli zub? Možda malo, ali i u tih nekoliko slučaja sigurno ste poželeli da vam se taj osećaj više nikada ne ponovi. Zubi i desni često su ugroženi upalama desni, zuboboljom izazvanom hranom ili onom koja je posledica karijesa, a ponekad i zubnim apscesima.


Nije uvek očigledno da treba hitno otići zubaru, a ponekad to nije ni moguće. Zato do odlaska kod zubara treba pribeći ispiranju usta nekim antiseptičkim i antiinflamatornim rastvorom, uzeti tabletu analgetika ili upotrebiti biljku kao što je kopriva te napraviti čaj od koprive i mućkati. Ona pomaže da se smanji intenzitet zubobolje ako su u pitanju karijes, upala desni ili afta.

Propolis kao lek za sve

Slično karanfiliću, koji deluje anestetički i antiseptički, i propolis može ublažiti zubobolju nastalu od upale desni. Naravno, to ne znači da treba odlagati odlazak zubaru već je u pitanju samo privremeno ublaženje bola i svođenje zubobolje na podnošljivu meru i borba protiv daljeg množenja bakterija.

Ako je zubobolja vrlo jaka, neće vam biti lako da nešto grickate. No, ipak možete staviti komadić propolisa na bolno mesto, pošto ga prethodno malo omelšate prstima. Možete upotrebiti i aerosol sa propolisom i raspršiti ga po ustima, ili sipati prpolis u vodu za ispiranje.

Prirodni recept protiv zubobolje

Da biste ublažili zubobolju do odlaska zubaru, možete kuvati 1 rukovet sveže koprive u 1 litru vode u toku 5 minuta. U taj rastvor dodajte i supenu kašiku morske soli, sklonite posudu sa vatre i dodajte malo gline. Zatim napravite kataplazmu i postavite je na obraz, od jagodice do brade, sa one strane sa koje je bolan zub. Ostavite da deluje oko 10 minuta, zatim odstranite blago sve vlažnom maramicom. Možete ponavljati postupak na svaka 3,4 sata.

 

Med ublažava zubobolju kod dece

Pored drugih tradicionalnih metoda, masaža upale desni prstom umočenim u med pomaže pri ublaženju zubobolje. Fitoterapeuti preporučuju da se medu doda 1 kap uljane esencije karanfilića. Takođe se nekada praktikovalo hlađenje obraza kockama leda, stavljanje hladne obloge na desni i slično. Metoda sa medom ne preporučuje se kod dece mlađe od godinu dana jer postoji vrlo mali rizik od botulizma.

Jabukovo sirće i magičan recept

Ispiranje sirćetom efikasno će dezinfikovati usnu duplju, te vam može pomoći protiv zubobolje. Dok ne odetete kod zubara, olakšajte tegobe sledećim receptom: pomešajte jednake količine sirćeta i vode, prokuvajte, dodajte so i biber, karanfilić i malo rakije pa tom mešavinom ispirajte usta.