Ko još ne voli limunadu? Limunada je zdrav, osvežavajuć, ukusan napitak koji tokom leta hladi i najvrelije glave. Kao i sve ostalo, smatra se da limunada datira još iz doba starog Egipta, ali da li je zaista tako? Limunada ima zabavnu istoriju, a u nastavku pročitajte i savršeni recept za ovaj originalni napitak.


Neka od novijih istraživanja otkrila su fosilizovane listove limuna u provinciji Junan u Kini, koji navodno dokazuju da citrusi postoje još od doba kasne epohe Miocen koja je postojala pre osam miliona godina.

Ipak, do sada najstariji zapisi o drvetu limuna postoje u arapskoj poljoprivrednoj knjizi iz 10. veka, koju je napisao Kustus Al Rumi. Poznato je i da je krajem 12. veka lični lekar muslimanskog vođe Saladina, napisao studiju o limunu koja je privukla pažnju o toj voćki.

Limunada se kao napitak u Evropi pojavila (tek) u 17. veku. Ulični prodavci su nosili balone koji su bili vezani za njih i prodavali su napitak od limuna, vode i meda u čašama. Prodavci su postali toliko popularni da su formirali sindikat pod nazivom “Compagnie de Limonadiers”. 1676. nastala je kompanija pod istim nazivom. U to doba bilo je popularno da se limunada pije iz papirne slamčice. u staklenim bocama poznatim pod nazivom “torpedo bottles” koje su imale špicasto dno.


Kada je otkriven aparat za proizvodnju gazirane vode, limunada je postala još popularnija. Negde krajem 18. veka, nemačko-švajcarski juvelir Johan Schweppe, razvio je kompresionu pumpu za karbonizaciju vode koja je proizvodnju gazirane vode učinila još efikasnijiom. Negde oko 1830. godine pojavila se “švajcarska limunada” zvana Šveps. U međuvremenu je limunada stigla i u Ameriku sa evropskim imigrantima, a krajem 19. veka Bela kuća je zabranila služenje alkohola pa je limunada bila sjajna alternativa.

Gazirana ili ne, sa medom, šećerom, limunovom korom ili bez nje, limunada je sigurno piće koje prija svakome. Sa pojavom raznih vrsta voda, slatkih dodataka i sl., ona se menjala i modifikovala, ali kakva god da je – osvežava i čisti organizam. Danas je vrlo popularna i takozvana “pink lemonade” (pink limunada).

Jedan radnik iz cirkusa u Čikagu, pod imenom Alot navodno je izmislio pink limunadu. Kada je ostao bez limuna, u vodu je ubacio roze bombone od limuna i ukus je bio bolji od očekivanog. Nastavio je da prodaje taj svoj napitak, a niko nije primetio razliku. Pink limunada koja se danas pije u Americi je neka vrsta pića sa malinama, jagodama, limunom i grejpfrutom, uz dodatak zaslađivača.

Da biste napravili domaću gaziranu limunadu potrebno je pomešati limun, šećer i gaziranu vodu. Najukusnija će biti ako limun izgnječite i ne bacate pulpu, izbacite koštice i pomešate sa kašikom šečera. Limunova kiselina će istopiti šečer pa ćete dobiti neku vrstu sirupa. Tek nakon što ste pomešali limunov sok i šećer, polako dodajte gaziranu vodu.

Ako ste spremni da eksperimentišete i želite da detoksifikujete organizam, uzmite 1 veći limun, iscedite ga u čaši obične vode, dodajte kafenu kašičicu šećera i pola kašičice sode bikarbone. Dobićete penušavu limunadu koju treba odmah popiti.