Činjenicu da većina nas poseduje pijaću tekuću vodu često uzimamo zdravo za gotovo. Suše širom sveta, efekti klimatskih promena na klimu i tekuće vode u prirodi, razlog su da već sada počnemo da mislimo o načinima za uštedu vode i njenom ekonomičnom i odgovornom korišćenju. U ovom tekstu ćemo vas podsetiti na tek enkoliko konkretnih akcija koje svako od nas može preduzeti u svojoj kući.⦁ Svoj toalet koristite na ispravan i odgovoran način
Ne koristite toalet kao pepeljaru ili kantu za đubre. Svaki put kada bacite opušak, ubrus ili vlažnu maramicu u svoju wc šolju, vi rizikujete veliko zapušenje wc šolje, ali takođe nepotrebno trošite litre vode.

⦁ Odgovorno rukujte svojom mašinom za pranje veša
Mnogi će pomisliti da je ovo lakše reći nego uraditi, ali mašinu za veš bi trebalo koristiti tek onda kada imamo veša ili odeće dovoljno za njen pun kapacitet. Ovakvo korišćenje veš mašine smanjuje potrošnju vode ali i potrošnju deterdženta. Omekšivača za rublje i struje, što šire gledano dovodi do značajnih ušteda energenata i novca.

⦁ Tuširajte se pametno i efikasno
Najpre, podsetimo se da je tuširanje daleko efikasniji način kupanja od potapanja u kupku. Istini za volju, najveći broj nas nema dovoljno vremena za opuštanje u toploj kupki, ali čak i pod tušem, treba misliti na potrošnju vode. Skratite vreme oticanja vode, zatvarajte slavinu dok nanosite šampon ili kupku za tuširanje i dobro planirajte zagrevanje vode u bojleru na struju.

⦁ Ne zaboravite da su slavine veliki potrošači
Iako ćete misliti drugačije, slavine u vašoj kući su jednako veliki potrošači kao i toaletni kotlići ili tuševi. Pametno koristite vodu sa slavine tako što ćete vodu zatvarati tokom pranja zuba ili, u vašoj kuhinji, tokom ručnog pranja posuđa. Onda dok četkicom nanosite pastu ili sunđerom nanosite deteržent za sudove, isključite vodu i sačuvajte je od nepotrebnog oticanja i potrošnje.

⦁ Investirajte u mašinu za sudove
Danas ona ne predstavlja veliki trošak a učinak koji donosi u uštedi potrošnje vode je veliki. Statistike pokazuju da se ručnim pranjem posuđa potroši i do 40% više vode, najčešće na bespotrebno oticanje koje ne doprinosi samom pranju. Kod mašine, ovi procesi su kontrolisani i usmereni ka efikasnosti. Takođe, mašina za pranje posuđa štedi vaše dragoceno vreme, koje ipak vredi najviše.

Na kraju, ne zaboravimo da je neophodno redovno proveravati stanje vodovodnih i kanalizacionih instalacija i da je savet i pomoć profesionalnog vodoinstalatera često od velike pomoći u blagovremenom otklanjanju kvarova, zapušenja i curenja vode.