Znate li gde je “najskuplje” građevinsko zemljište na svetu? Nije to u Londonu, Parizu ni u Njujorku, niti pak u Hong Kongu…već u Hamburgu, gradu u Nemačkoj, na ušću Alistera i i Bile u Elbu. Cena kvadratnog metra iznosi 155 000e, i to ne svuda već na mestu koje se zove “Miniautur Wunderland” – prevedeno – majušna zemlja čuda. Nije reč o gradskom naselju već o neobičnoj maketi. Napravljena je po zamisli Frederika i Gerita Brauna, braće blizanaca iz Hamburga, koji su pre ove zajedničke akcije ostvarivanja svojih dečačkih snova imali zajednički bmw servis.


Oni su, priča se, rekli da će izgraditi najveći model železnice na svetu, i time svoj dečački san pretvoriti u javu. Uz pruge i vozove, smestili su poznate, ali i daleke predele o kojima su kao mali maštali da će ih obilaziti. Majušna zemlja čuda nije samo ostvarenje dečačkog sna ove dvojice Nemaca, već je izuzetno zanimljiv i tehnički zahtevan projekat. Na površini od oko 1300 kvadratnih metara, koliko je urađeno od 2000.godine kada je počela izgradnja, smešteno je pravo malo carstvo iz mašte.

Sve je urađeno u srazmeri od najmanje 1:87 ili 1:120, odnosno 1:150. Tu su najznamenitiji delovi Hamburga, ali i gradova širom sveta, kao i pejzaži Alpa iz Austrije i Švajcarske…vrleti i fjordovi Skandinavije, šumoviti obronci Nemačke, pustinjske goleti Afrike, Američke stenovite planine, Veliki Kanjon, nacionalni spomenik Maunt Rašmor, Las Vegas i Majami. Ovim prostranstvom juri oko 900 vozova sa 11 000 vagona, tu je i 900 signalnih uređaja u vidu maketa, 2200 prekidača, čak 200 000 figurica ljudi, 3500 zgrada i mostova, 5000 automobila i oko 215 000 modela stabala raznog minijaturnog drveća.

Sa Hamburškog aerodroma, sa pistom dugom 14m i širokom od 50 do 70cm, stalno poleću i sleću avioni svih svetskih avio prevoznika. Planirano je da majušna zemlja čuda nastavi da raste kao što do ove godine i jeste, kada zauzima površinu od 1800 m/2 i bogatija je za mnoge gradove Sredozemlja i Velike Britanije, Afrike, Azije, SAD i Kanade.

Naravno, tu su sada i nova vozila i saobraćajnice. Procenjuje se da ovu znamenitost u koju je do sada uloženo preko 900 000 sati rada i nekoliko miliona evra, godišnje poseti više od milion ljudi. Cena ulaznice je manje od 20 evra po osobi za odrasle, dok je za decu nešto jeftinija. Oni koji su već bili tvrde da je to nezaboravan doživljaj jer osim uživanja, posetilac čini i dobra dela. Naime, deo novca od ulaznica odvaja se za rad dečijih dobrotvornih društava u kojima žive deca bez roditeljskog staranja.

Danas, ova građevina sa svojim konceptom zapošljava skoro 300 ljudi! I to nije sve. Braća blizanci su odlučili da svoje “mini zdanje” prošire i po drugim gradovima. Tako je do danas otvoreno još čak 10 zdanja širom sveta, sa istom turističkom ponudom. Male “zemlje čuda” sada možete posetiti i u Austriji, Americi, Švajcarskoj, Italiji, Zemljama Skandinavije, a trenutno je u izgradnji još 8 takvih zdanja (u Africi, Engleskoj, Francuskoj…).

U videu ispod, pogledajte kako je prošle godine izgledala poseta minijaturnom gradu – železnici u Hamburgu: