Najveći, najduži, najkraći, najmaljaviji…i na ljudskom telu postoji prefiks NAJ koje ginisova knjiga rekorda beleži iz godine u godinu. Pročitajte nekoliko zanimljivih “NAJ” delova koje su urednici ove najpoznatije knjige na svetu zabeleželi u poslednjoj deceniji.


NAJVEĆA STOPALA

Amerikanac Metju Mekgrori (i poznati glumac) koji je živeo od 1973. do 2005. godine bio je visok skoeo 2.30 metara i zbog, na žalost preteranog rada hipofize ceo život se mučio sa svojom veličinom. Njegova stopala važe za najveća ikada zabeležena, a nosio je veličinu broj 63. Uz njegovo ime u ginisovoj knjizi rekorda stoji zabeleženo – najviši glumac, najduža stopala i najduži palac na svetu.


NAJVIŠI ČOVEK

Još jedan Amerikanac koji je zbog tumora na hipofizi postao zapamćen kao najviši čovek ikada zabeležen Zvao se Robert Peršing Vodlou (1918 – 1940) i bio je visok 2.72 metra.


NAJVIŠE PRSTIJU

Indijac Devendra Harne imao je 12 prstiju na rukama i 13 na nogama zbog polidaktilizma, oboljenja koje pogađa jednog od 500 ljudi, ali retko (skoro nikada) u ovakvim razmerama.


NAJTEŽI ČOVEK NA SVETU

Kako je zabeleženo, davne 1978. godine jedan (opet) Amerikanac, po imenu Džon Brouer bio je težak 635 kilograma, koliko je iznosio maksimum na stočnoj vagi u trenutku merenja. Zbog otežanog kretanja umesto tepiha i parketa imao je silikonske museme kako se ne bi okliznuo.NAJDUŽI JEZIK

Italijan Stiven Tejlor ima jezik koji je (isplažen) dugačak 95 milimetara. On je lično zabranio kopiranje i umnožavanje njegovih fotografija na internetu, zbog mogućih zloupotreba.


NAJDUŽI NOKTI

Još jedna Amerikanka, Li Redmond koja je ove godine napunila 81, kaže da svoje nokte nije isekla od 1979. godine. U trenutku fotografisanja nokti su joj bili dugački skoro 1 metar.


NAJVIŠE PLASTIKE

Sindi Džekson je do sada imala preko 60 operacija plastične hirurgije za koje je do sada izdvojila preko 100 000 evra. Danas je jedna od najpoznatijih zagovornika plastične hirurgije, uz krilaticu koju često koristi: “Ne moramo da izgledamo kao naši roditelji”.


NAJVIŠE NAUŠNICA

Britanka Elejn Dejvidson, samo na licu ima oko 200 minđuša i pirsinga, a na telu preko 2500, i kako kaže – tu ne namerava da se zaustavi.