Da li ste čuli da je osećaj zadovoljstva i ispunjenosti direktno povezan sa molekulom koji naše telo proizvodi – oksitocinom? U narodu poznatom kao – ljubavni molekul.


Ovaj molekul je faktički hemijska osnova za poverenje među ljudima, ma kako to neverovatno zvučalo. Količina molekula u našem telu aktivira niz pozitivnih socijalnih interakcija, budi volju da se brinemo o drugima, podiže empatiju i motiviše nas da radimo i zajedno gradimo ciljeve.


Nakon desetak godina detaljnog istraživanja, neurolog i neuroekonomist Paul J. Zak došao je do neverovatnih otkrića sa namerom da odgovori na glavno pitanje vezano za svoje istraživanje – kako i na koji način podići nivo pozitivnih osećanja. Njegova knjiga “Moralni molekul” donosi odgovore na ova pitanja.

oksitocin
Oksitocin je hormon koji luči hipofiza i kao takav proizvodi se u hipotalamusu (delu mozga koji igra važnu ulogu pri kontroli temperature, gladi, žeđi, rasta i seksualnog života). Ovaj hormon najviše se luči tokom orgazma, porođaja i dojenja – tri procesa koji su povezani sa kontrakcijama mišića u kombinaciji sa emocionalnim vezivanjem. Ženska osetljivost na oksitocin prilično varira za vreme menstrualnih ciklusa. Kada je estrogen visok, žene su mnogo osetljivije na oksitocin.

To objašnjava zašto žene za vreme gledanja filmova plaču – dramatični filmovi su zapravo impuls za stvaranje oksitocina.

Naučnici tvrde da je za zaljubljivanje važan feniletilamin, molekul koji je vrlo sličan psihoaktivnoj supstanci amfetaminu. I feniletilamin i amfetamin umanjuju aktivnost u delovima mozga koji su povezani sa kritičkim rasuđivanjem, a istovremeno se aktiviraju regije koje su povezane sa osećanjem euforije. Za razliku od feniletilamina, oksitocin igra važnu ulogu kod dugotrajnih emocionalnih veza, što među partnerima tako i u odnosu između majke i deteta.


*Istraživanjem poljskih miševa koji su genetski slični ljudima, naučnici su otkrili da bi oksitocin mogao biti od izuzetne važnosti za monogamiju. Za vreme eksperimenta, pratili su izrazito monogamne miševe i njihove planinske rođake koji su poligamni. Kada su monogamnim miševima blokirali lučenje oksitocina tokom parenja, oni više nisu bili verni svojim partnerima.