Možete li lako reći „ne“ kolegama, prijateljima ili rođacima koji vas pitaju za neku uslugu koja vam nije po volji? Za mnoge ljude zaista je veliki izazov odmah odgovoriti odrično i mnogi se dovijaju raznim načinima odbijanja tako da se osoba koja zatraži uslugu ne oseti glupo. Često se i plašimo da kažemo „ne“ pa se ponekada desi i da radimo stvari koje nam ne prijaju, samo zarad “mira u kući”.


Prihvatanjem usluge koja nam nije po volji prisiljava nas da radimo ono što ne želimo i sigurno je da će to uticati i na odnose sa drugima u budućnosti. Ovaj članak sadrži savete iz jedne prevodilačke agencije i može vam pomoći da naučite kako da kažete NE, bez dodatnog remećenja odnosa sa prijateljima, kolegama i rođacima.


Pre nego što izgradite odnos sa drugim ljudima, trebalo bi da shvatite šta vam je važno u tom odnosu, a šta nije. Da biste to učinili, napravite spisak ljudi, stvari i događaja kojima želite da posvetite svoje dragoceno vreme. Dok ne razjasnite svoje prioritete, teško ćete shvatiti na šta trošite vreme, a na šta ga ne trošite dovoljno. Ako to ne uradite, uvek ćete se dvoumiti oko toga da li radite prave stvari ili ne.

Kada vas neko nešto pita, a vama se to ne radi, pokušajte da pružite alternativni izbor toj osobi. To je verovatno najlakši način za odbijanje. Kada odbijete nekome uslugu, ponudite toj osobi alternativu ili nešto poput „utešne nagrade“. Na primer, ako večeras ne možete da se vidite sa prijateljem kojeg dugo niste videli, obećajte mu da ćete se videti za nedelju dana. Najvažnija stvar u ovom slučaju je ostati korektan i dosledan, a ne nešto raditi na silu (jer bi u suprotnom osećali krivicu i dodatnu obavezu).

Pokažite saosećanje. Ako nekome ne možete pomoći, pokažite mu da razumete situaciju kroz koju on/ona prolaze. Recite im da razumete da su u teškoj situaciji i da im želite sreću i da će od vas uvek imati podršku za razgovor. Ovo će pomoći osobi da se oseća bolje, manje usamljeno i neće moći da vam zameri ako niste tu kada ste im potrebni.

Recite NE zahtevu, a ne osobi i tako na to i gledajte. Nemojte da brinete oko toga da li će vaše odbijanje uvrediti osobu jer činjenica da odbijate pomoći ne znači i da odbijate osobu kao prijatelja. Poenta je biti uljudan u svakoj vrsti odbijanja tako da osoba shvati da zaista niste u mogućnosti da pomognete, a ne da to i ne želite. Pokušajte na primer, da odbijanje pretvorite u kompliment, jednom jednostavnom rečenicom poput: “Hvala što si prvo pomislio/la na mene u trenutku kada ti je zatrebala pomoć/usluga. To mi govori da me posmatraš kao dobrog prijatelja i to mi zaista znači. Trudiću se da ti pokažem koliko te poštujem iako u ovom trenutku, na veliku žalost, nisam u mogućnosti da pomognem.”

Šta ako naiđete na osobu koja je spremna na sve samo da ispuni svoj cilj i ne prihvata NE kao odgovor? Neki ljudi su toliko uporni da ne dopuštaju drugima da ih odbiju i iskoristiće sve moguće manipulativne veštine samo da dobiju ono što im treba. U takvim slučajevima, najbolje je da i bi budete jednako uporni u odbijanju. To ne znači da nemate saosećanja! Možete ih zagrliti, podržati, ostati fer na druge načine, ali nemojte dozvoliti da se vaše „ne“ pretvori u „možda“ i na kraju u „Da, naravno.“

Sve u svemu, uzmite u obzir da je iskrenost uvek najbolje rešenje iako u nekim situacijama to ne deluje tako. Istina je uvek bolja od laži, pa makar je i kasnije shvatili. I bez obzira na sve, zapamtite da je izbor UVEK i SAMO na vama samima. Možete birati da živite život postizanja tuđih ciljeva, a možete i naučiti da živite u skladu sa sobom i drugima.