Essena O’Nil je Australijska instagram zvezda koja je rešila da otvori srce i podeli svoju priču o mračnoj strani popularnosti na društvenim mrežama.


Pre nekoliko godina počela je da objavljuje svoje youtube snimke i nedugo zatim, postala je prava zvezda društvenih mreža. Ova online popularnost na različitim platformama potpuno je obuzela njen život i postala je prava senzacija sa više od 250 000 pratilaca na svakom kanalu ili mreži pojedinačno.

“Zaljubila sam se u ideju da sam vredna i značajna u očima drugih. Ovo stanje bih nazvala zavisnošću od lajkova” – napisala je na jednoj od svojih Instagram forografija.

Esena je odlučila da preokrene situaciju u korist realnog života, javno priznavši da joj je konstantna potreba za lajkovima gotovo uništila život u svom pravom obliku.


Ovo što je uradila 19-ogodišnja mlada dama je iznenadilo mnoge fanove. Imati snage da se otvoriš i budeš iskren na taj način je za veliku pohvalu uzevši u obzir njene godine i svet u kojem živimo. Pored toga, iskoristila je priliku da postane uzor brojnim fanovima, kako bi shvatili koja je cena takvog “uspeha”. 

“Postala sam zavisnik od toga šta drugi ljudi misle o meni. Radila sam upoređivanje lajkova na fotografijama i osoba koje me prate. “

“Nisam ni shvatila da se to dešava, ali socijalne mreže su postale moj jedini identitet. Nisam ni znala ko sam i šta sam bez toga.”

Rešila je da obriše svoj tumblr profil i više od 2000 fotografija sa Instagrama za koje kaže da nisu služile ničemu drugom osim samopromociji. Takođe je priznala da je vitko telo predstavljalo rezultat nezdravih navika koje je negovala, kako bi dobro izgledala na forografijama.

“Maksimalno uvučen stomak, strateška poza, guza i grudi…Želim da sve mlade devojke znaju da ovo nije inspirativan ni “kul” život. Jedino neprirodno savršenstvo ovde je privlačenje pažnje.” – napisala je O’Nil ispod prikazane fotografije.

…”ne shvatajući, provela sam većinu svojih tinejdžerskih godina kao zavisnik od društvenih medija, socijalnog odobravanja, društvenog položaja i fizičkog izgleda. Društveni mediji, a posebno način na koji ih koristimo – nisu stvarni.”


 

O Nil je takođe pokrenula novi sajt LetsBeGameChangers.com na kojem izaziva svoje fanove da prekinu sa korišćenjem društvenih mreža na nedelju dana. I dalje nastavlja da ohrabruje mlade ljude da postanu, kako ona kaže, “pristutni u realnom životu i sadašnjici, upijajući svaki trenutak koji pojačava prave emocije”. Neke od njenih skorašnjih fotografija su vezane upravo za laži i manipulacije koje se sprovode u svetu socijalnih mreža i kako uopšte zavisnost od društvenih mreža ima uticaja na svakog ponaosob.