Nadaleko poznato indonežansko ostrvo Bali drugačije nazivaju ostrvom Bogova. Istovremeno se smatra jednom od popularnih svetskih destinacija, a tome dodatno doprinosi činjenica da ga je moguće posetiti tokom cele godine. Severni deo ostrva je omiljena destinacija turista i poznato je po živopisnoj kulturi, izuzetnim specijalitetima indonežanske kuhinje kao i bogatom noćnom životu.

Južni deo ostrva obiluje prirodnim lepotama u koje se izuzetno uklapaju autentična sela i gradovi. U ovom delu ostrva je smešten i Ngurah Rai, aerodrom koji je drugi po veličini u Indoneziji.

Klima Balija je tropska, tako da vam dodatno omogućuva da istražite sve lepote ove neverovatne destinacije. S obzirim na vodopade i vulkane, peščane plaže i kristalno čisto more, sasvim je razumljivo što Bali predstavlja turističku destinaciju iz snova.

Bali je među mladima poznat zbog savršenog noćnog provoda, kao i mnoštva raznih sportova na vodi. Takođe je popularan i među mladim bračnim parovima. Ukoliko ste ljubitelj hinduističe kulture i religije, onda je Bali idelna destinacija za vas. Kako se Bali drugačije naziva ostrvom bogova, postoji izreka koja kaže – „Ako bogovima prija da svoju večnost provedu na Baliju, sigurno će prijati i vama.“

Gde se nalazi Bali?

Indonezija je država na jugoistoku Azije između Tihog i Indijskog okeana. Ima oko 17000 ostrva, a Bali se smatra najpopularnijim indonežanskim ostrvom. Glavni grad Balija je Denpasar koji se nalazi na samom jugu ostrva između ostrva Java i ostrva Lomboka. Provinciji Bali pripadaju i manja okolna ostrva poput: Nusa Penida, Nusa Lembongan i Nusa Ceningan. U unutrašnjem delu Balija se nalazi nekoliko planina čiji su vrhovi čak i do 2000 metara nadmorske visine.

Najveći vrh se nalazi na planini Agung, a ova planina se još naziva „majkom među planinama.“ Glavne privredne grane ovog ostrva su turizam i ugostiteljstvo, a osim toga Bali je poznat po proizvodnji i izvozu pirinča, kafe, čaja, palminog ulja, duvana, kokosa i pamuka.

Iako je Indonezija pretežno muslimanska zemlja, ovde je hinduizam dominantna religija, tako da bez obzira na versku opredeljenost, obavezno posetite hinduističke hramove na Baliju. Kako je lokalno stanovništvo izuzetno religiozno i poštuju običaje prilikom obilaska hramova, povedite računa o odevanju da ne biste imali neprijatnosti. Osim što ne smete u hram ući oskudno odeveni, obavezno pokrijte nadlaktice i ramena.

Kakva je klima na Baliju?

Prosečna godišnja temperatura je oko 30 stepeni, a vlažnost vazduha je oko 85%. Iako je vreme promenljivo, na ovom tropskom ostrvu klima tokom sezone je veoma prijatna. U periodu od decembra do marta prisutni su monsuni i tada je vreme nepredvidivo i pretežno kišovito.

Vrh turističke sezone na Baliju traje od sredine jula do kraja septembra, ali nećete pogrešiti ukoliko odlučite da putujete u bilo koje doba godine. Idealni meseci za putovanje su maj i jun, jer su tokom letnjih meseci velike gužve i cene su veće zbog velikog broja turista iz Japana i Australije.

Na Baliju vazduh miriše na kombinaciju mora, tropskog cveća i kiše, svi su saglasni u tome.

Bali se odlikuje neverovatnim plažama

Odmor na Baliju je nešto neprocenjivo bez obzira na to koju plažu odaberete. Bilo da preferirate one skrivene i stenovite ili peščane i urbane, svakako će vam odmor na Baliju ostati u nezaboravnom sećanju.

Plaža Kuta je najposećenija plaža Balija

Ova plaža je zasigurno najposećenija i najpopularnija plaža Balija, koja se nalazi na zapadnoj strani ostrva. Dugačka je preko 2 km i obiluje finim peskom. Istovremeno, ovo je omiljena plaža među početnicima u surfovanju. Od jula do oktobra su talasi prilično visoki i česte su podvodne struje. U svakom slučaju, potrebno je slušati instrukcije spasilaca kako biste bili apsolutno bezbedni. Dužinom plaže se nalaze barovi, restorani i šoping centri. Smeštaj možete naći pored same plaže bilo da odaberete privatan smeštaj ili luksuzne i skupe hotele.

Maseri koji šetaju plažom neprekidno nudeći svoje „spa“ tretmane su redovno prisutni na ovoj plaži.

Uveče kreće pravi spektakl. U barovima vas očekuje bogat noćni život uz obavezno ispijanje koktela, uživajući u performansu plesača sa vatrom. U okviru ove plaže nalazi se najlepši vodeni park na Baliju – Waterbom.

Plaža Seminyak mondensko i skupo letovalište

Ovo je plaža na kojoj se nalaze najskuplji restorani, hoteli i butici te se svrstava u mondensko skupo letovalište koje krasi peščana plaža. Idealna je za jutarnje surfovanje, kao i za jahanje konja uz večernji zalazak sunca. Osim dnevnog uživanja na plaži, možete se prepustiti spa tretmanima kako biste priuštili sebi dodatni užitak. Glavno, a istovremeno i drevno obeležje ove luksuzne plaže je hram Petitenget.

Plaža Legian nudi nezaboravan noćni provod

Najpopularnija peščana plaža Balija odmah posle Kute je svakako plaža Legian. Ova plaža je pored dnevnog uživanja poznata i po noćnom životu. Neverovatne  žurke na plaži su nešto što treba doživeti. Sam naziv Legian u bukvalnom prevodu znači „slatko“ tako da je ova plaža nešzo što se zauvek pamti po „slatkim“ stvarima gde je akcenat na nezaboravnom provodu.

Plaža Nusa Dua je idealna za porodični odmor

Ova plaža se smatra idealnom za porodični odmor ili medeni mesec. Aktivnosti na ovoj plaži su brojne, poput igranja golfa i odbojke na pesku, preko jahanja kamile i neizostavnog uživanja u spa tretmanima. U samom mestu je smešteno nekoliko značajnih hramova, teatar Nusa Dua, kao i muzej.

Plaža Candidasa prepoznatljiva po raznim znamenitostima

Ukoliko odaberete smeštaj na istočnoj strani ostrva, idealna plaža je Candidasa u blizini koje se nalazi živopisno selo Bugbug. Poseta hramovima Lempuyang i Goa Lawah je nešto što će vam ostati u trajnom sećanju. Ovde se takođe nalaze vidikovci, etno sela i tvrđave koje morate obavezno posetiti i ovekovečiti nezaboravne trenutke.

Plaža Sanur je najpopularnija među Evropljanima

Sanur je mirno i prijatno mesto koje je ujedno omiljeno među turistima iz Evrope. Izuzetno je uređena, a na peščanoj plaži dukačkoj 8 kilometara možete se baviti raznim sportovima na vodi. Ukoliko niste vični ronjenju, ovde ćete se sigurno osloboditi straha i uz minimalnu obuku možete uživati u podvodnom svetu. Noćni provod se najčešće svodi na  ćaskanje sa prijateljima, ispijanje laganih koktela i slušanje džeza.

Bez obzira na to koju plažu da odaberete i koliko god godina da imate, Bali će vas svakako oduševiti. Ovde ćete kao nigde do sada imati priliku da vidite kako živi jedan narod u skladu sa dušom, telom i univerzumom. Dobro raspoloženje koje ćete poneti sa ovog rajskog ostrva doprineće tome da možda zauvek promenite svoj pogled na život.