Evo još jednog lepog predloga za praznični izlet od naše planinarke-dopisnice Lile Milić. Ovaj prelepi izlet odnosi se na deo zapadne Srbije i može biti jednodnevan ili višednevan, kako vam je volja 🙂


Preko Šapca i Pocerine, uz put talasastih brda i sela sa gastrabajteriskim vilama dođite na Cer (543m nadmorske visine), u mestašce Tekeriš – tu se nalazi spomen kompleks posvećen Cerskoj bici, prvoj pobedi srpske vojske u I Svetskom ratu. Bitka se vodila 4 dana, od 14. do 18. avgusta te davne 1914.godine. Tu je stradalo preko 17 hiljada Srba i preko 20 hiljada Austrougara. Učiteljica, vodič i kustos ovog spomen kompleksa nadahnuto će vam opisati bitku. U okviru kompleksa nalazi se i interesantna suvernirnica, a čitavo iskustvo istoriju će vam približiti na zanimljiv način.

Izvor fotografije: vesti online

Vratite se ka Šapcu do velikog i bogatog sela Bogatić gde se nalaze bazeni – Bogatićka rivijera. Bazeni su spoljni, sa toplom vodom u kojoj se satima možete brčkati posluženi pićem, dok ste u vodi. Tu se nalazi i restoran sa raznovrsnim izborom hrane, a vreme neosetno prolazi uz podvodnu masažu, plivanje i muziku.

Izvor fotografije: radio Nešvil

Za one koji ne žele smeštaj u Beogradu već se odlučuju na višednevni izlet, predlog uz ovu avanturu je nastavak iz Tekeriša za Loznicu do Tršića – rodnog mesta Vuka Karadžića. Tu se nalazi etno kompleks savršeno uređen za dobru šetnju i obilazak obližnjih restorana. Šumovite staze uz rečicu, stare kuće i narodne poslovice duž puta ovu šetnju čine iskustvom kao iz bajke. Blizu je i manastir Tronoša koji datira iz 14.veka, zadužbina kralja Dragutina i njegove žene Kataline. Tu se nalazi i Česma sedam Jugovića sa vodom iz obližnjeg izvora.

Izvor fotografije:tamaralukic09

Dalje uz put pored reke Drine do etno sela Vrhpolje kod Ljubovije, u bajkovite drvene kućice nazvane po voću (malina, višnja, trešnja…), uz doručak na nekoj od terasa i gledanje u zelene talase je neizmeran užitak. Za avanturiste tu je i splavarenje – spuštanje čamcima niz nemirnu reku od Gornje Trešnjice do Ljubovije.

Izvor fotografije:bg-booking

Za vreme praznika poput 1. Maja, u Vrhpolju uvek ima muzike pa je veselo i danju i noću, a i smeštaj po pristojnoj ceni je lako naći. Ne bih se iznenadila da svako ko ode na ovakav izlet odluči da ostane par dana više kod gostoljubivog domaćina dok nemirni tok Drine odnosi svaki stres i brigu…