Priroda na Zlatiboru neprestano iznenađuje. Bilo gde da krenete, Zlatibor će vas očarati onim što ima da ponudi. Netaknuta priroda, vedra lica meštana, fantastični smeštajni kapaciteti na Zlatiboru su samo neke od stavki koji čine ovu planinu nezaobilaznom stanicom. Međutim, postoje i razne zanimljive priče o Zlatiboru i mi vam predstavljamo neke o njih.


Zlatibor_1

Kotilina između Zlatibora, Mokre Gore i Tare je nastala kada je meteor udario u Zemlju i tada su se stvorile stene neobičnog sastava. Te stene sadrže poludragi kamen i imaju prirodnu moć biogenog zračenja koje veoma povoljno deluje na ljudski organizam. Zato su stanovnici Zlatibora zdravi i dugovečni.


Sledeća velika priča o Zlatiboru je vezana za neveliki manastir Dubrava. Manastir se nalazi u dubinama planina iza napuštenih čobanskih koliba, duž makadama u blizini sela Stubla. Srednjovekovni hram Svetog Pantelejmona čuva velike tajne svoga vremena. Sveti Pantelejmon bio je veliki čudotvorac i isceljitelj. Priča se da je izlečio slepog čoveka koji je potom prihvatio Hristovu veru. Čak postoji i legenda da je, pošto je bio osuđen na smrt, Sveti Pantelejmon pre izvršenja kazne kleknuo i počeo da se moli. Dželat ga je udario mačem po vratu, ali mač se odbio i polomio. Zatim se Sveti Pantelejmon pomolio i sam rekao da je vreme da umre. Stradao je 304. godine. Smatra se da je na mestu današnjeg manastira Dubrava, Sveti Pantelejmon primenio neke od svojih čudotvornih moći.

Manastir Dubrava

Nedaleko od manastira Dubrava u podnožju Zlatibora nalazi se selo Rožanstvo, rodno mesto pesnika, patriote i istorijske ličnosti Sime Milutinovića Sarajlije. Pored toga što ćete videti netaknutu prirodu, u selu ćete čuti i priče meštana o nastanku imena ovog interesantnog mesta. Postoji više legendi: jedna kaže da ime potiče od reči božanstvo; druga od reči roždestvo / stariji slovenski oblik imenice rođenje, ali i ime praznika Božića/; treća da su Glumci, prvi doseljenici u Rožanstvo, povikali: „Ovo je pravo božanstvo!“, na šta je neko rekao:

„Kakvo božanstvo, urožićemo se od rada, pa će biti pravo rožanstvo!“; a četvrta da ono potiče od sastava ovdašnjeg zemljišta – rožnace.

Posetioci Zlatibora uvek se pitaju o poreklu imena tog predela. U selu Negbine raste jedna posebna vrsta drveta bor iz vrste žutih četina, koja sija na suncu poput zlata. Otuda ova planina i dobi svoje ime – Zlatibor.


Ako putujete na Zlatibor ili vam je Zlatibor samo usputna stanice, zastanite malo. Popričajte sa ljudima koji u njemu žive. Naučićete nešto novo o svakom delu ove lepotice među planinama – to je sigurno!