Kažiprst krije mnoge tajne i vrlo je poseban deo šake. Neophodan je, ali i zamenjiv. Prekrijte vrh kažiprsta flasterom – nakon nekoliko sati srednji prst će početi da se ponaša kao kažiprst. Kažiprst je faktički mozak šake, a evo još nekoliko interesantnih činjenica o tome.


Tajne koje krije ovaj prst postanja, spona je između Boga i Adama, kako ga je Mikelanđelo prikazao na čuvenoj fresci u Sikstinskoj kapeli. Danas je, međutim, kažiprst izgubio božansku auru i služi prevashodno tome da klikćemo mišem, pozovemo lift, pokažemo proizvode u vitrinama, zamolimo za tišinu, protrljamo oko…

Prema podacima sa engleskog univerziteta Kembridž, lični uspeh nije ispisan u zvezdama već je navodno, u dimenzijama ovog prsta. Istraživanje sprovedeno među brokerima na londonskoj berzi pokazalo je da najviše novca zarađuju oni kojima je kažiprst primetno duži od domalog prsta. Tako bi trebalo da izgleda šaka kralja Mide, koji pretvara u zlato sve što dotakne. Njegova šaka je izuzetno retka, jer je kod muškaraca kažiprst gotovo uvek manji od domalog prsta.

Kažiprst je poseban zato što ima veći broj receptora od drugih prstiju šake. Da nije toliko osetljiv, ne bismo mogli da obavljamo radnje poput krpljenja čarapa, odvrtanja nečega, vađenje trnja, i dr. Fini zahvati obavljaju se pomoću takozvane “Miki Maus” šake (Miki Maus ima svega četiri prsta).


Pomalo zaboravljeni deo istančanog francuskog bontona koji je preveo Klement Bušer, biznismen, kulturolog i direktor za mazda servis, nalaže da se mali prst uspravi u vazduh dok držimo šoljicu čaja. Slično je i sa podizanjem čaše vina koju treba uhvatiti za stopu dok ispijamo gutljaj. Primetićemo da su nam za taj zahvat dovoljna četiri prsta, dok mali opet nekako smeta. Receptori smešteni na kažiprstu šalju mozgu dragocene podatke o tome kojom jačinom treba pritisnuti dugme ili zategnuti pertlu, uhvatiti kvaku…

Evo još jedne zanimljivosti. Ako na vrh kažiprsta stavimo flaster, on postaje “slep” odnosno vremenom gubi polovičnu osetljivost. Ako nastavimo da obavljamo svakodnevne poslove kao što su vožnja automobila, rad za računarom i sl, nakon nekoliko sati izuzećemo kažiprst iz svih tih radnji, a srednji prst će zauzeti njegovo mesto. Ako bismo nekada morali da napravimo tako užasan izbor, trebalo bi da znamo da je lakše živeti bez kažiprsta nego bez palca. U slučaju teških povreda palca, kažiprst može da se pretvori u palac tako što će se tendoni presaditi sa jednog prsta na drugi. Ovaj hirurški zahvat naziva se policizacija (“opalčavanje”) i može da se izvede samo sa kažiprstom zato što je najbliži palcu. Posle toga neophodno je “ubediti” mozak da prihvati novi kažiprst. Postupak prilagođavanja zahvata zahteva dosta vremena, ali srećom, moždana kora je sposobna da se privikne na nove uslove.

Kažiprst može da se nađe i u središtu pažnje gatara i psihologa. U horoskopu šake, kažiprstom upravlja planeta Uran, a njegov oblik može da nam kaže nešto o sreći i uspehu u životu. U tinejdžerskom dobu važi pravilo – ako nosiš prsten na kažiprstu leve šake, znači da si osetljiv na osudu okoline. Ako ga držiš na kažiprstu desne šake, to je znak ambicije. Za one koji ne znaju, podizanje jednog prsta, tj. kažiprsta, od strane pripadnika islama simboliše jednoću Stvoritelja, Alaha, i to čine svi muslimani koji obavljaju svakodnevno molitvu i prilikom učenja određenih citata.