Na listi neobičnih životinjskih vrsta, životinje neobičnih vilica, zuba i kljova, svakako zauzimaju posebno mesto, kako po neobičnosti svog izgleda, tako i po stepenu opasnosti koju predstavljaju za svoje žrtve i protivnike.Već smo pominjali neke od životinja koje poseduju tako oštre i neobične zube, toliko neobične da je teško poverovati da se radi o prirodnim zubima, a ne o nekoj vrsti veštačkih zuba. Evo još nekih stvorenja sa ništa manje neobičnim vilicama i zubima.Helikoprion

Našu listu započinjemo vrstom koja nažalost (ili na sreću) više ne postoji, veoma čudnom ajkulom, poznatom i kao „spiralna testera“. Ova ajkula je bila dugačka šest metara. Ipak, dužina nije ono što je ovu vrstu činilo tako posebnom, već krajnje neobična spiralna vilica kakva nije postojala ni kod jednog drugog živog bića. Ova ajkula je mogla da izbaci svoju spiralnu vilicu i njome rasparča plen na način na koji bi to danas učinila motorna testera.

Helikoprion

Narval

„Jednorog mora“ kako nazivaju ovu neobičnu životinju, vekovima ima mitski status među pomorcima, istraživačima i naučnicima. Ova vrsta kita, dugačka svega četri metra, drugačija je od bilo čega što biste očekivali na moru. Naime, na vrhu svoje glave, poput mitskog jednoroga, ovaj kit ima izraslinu, koja je zaista – rog. Ovaj rog, narvali koriste prilikom borbi za teritoriju, u samoodbrani, ali i za probijanje kroz sante leda na Artktiku, koji je njihovo stanište. Još jedna zanimljivost vezana za ovu životinju je i ona, da osim ovog „roga“ koji je zapravo vrsta očnjaka, ne poseduje druge zube.

Narval

Babun

Babuni spadaju među najveće nehominoidne članove primata. Prosečna težina babuna je 36 kilograma. Ipak, veličina nije ono što ih čini tako posebnim i zastrašujućim. To su očnjaci dužine 5 centimetara. Verovali ili ne, većina odraslih lavova ne poseduje ovako duge i oštre očnjake. Ipak, za razliku od pomenutih lavova, babuni svoje očnjake ne koriste za lov. Ovo moćno oružje koje poseduju, oni koriste za međusobne borbe oko teritorije i ženki.

Babun

Nilski konj

Nilski konj može da dostigne dužinu od pet metara i težinu od četiri tone. Ovo ga čini trećom najvećom životinjom na svetu. Srećna je okolnost da životinje, za razliku od nas, ne trebaju pomoć stomatologa, jer bi nilski konj, sa očnjacima dužine 40 cm, bio prava noćna mora za zubare. Šalu na stranu, ova životinja veličine kamiona, svojim zubima može da prepolovi čoveka, jednim ugrizom. Zbog ovoga, kao i zbog velike brzine, ova životinja se sa pravom smatra jednom od najopasnijih na planeti.

Nilski konj

Riba tigar

Strašno ime nije jedina zastrašujuća stvar vezana za ovu ribu. Ova životinja je definitivno jedna od onih koju ne biste voleli da sretnete u prirodi. Duga je preko 60cm i živi u tropskim morima, u plitkim vodama. Jedna od glavnih osobina ovih riba je agresivna odbrana teritorija, a prilikom takvih odbrana, ljudi su u opasnosti kao i svaka druga životinja. Riba tigar ima zube veličine ljudskih zuba, ali daleko oštrije i smrtonosnije. Njihova glavna ubojita prednost jeste oštrina nalik iglama koja s lakoćom probija svaki plen, a ovu ribu čini jednom od najopasnijih u svojoj vrsti.

Riba tigar