Ko još ne voli lubenicu? Lubenica se svrstava u najomiljenijie letnje užitke i kupovina iste može biti potpuni pogodak ili promašaj. Prosto, teško je pronaći onu pravu, ukusnu, sočnu lubenicu kakve pamtimo od detinjstva. I stvarno, kako odabrati savršenu lubenicu?

Kao i većina voća, lubenica je proizvod koji se dobija sađenjem i upečatljiva je po svom sočnom, osvežavajućem i slatkom ukusu. Međutim, lubenica je srodnik bundeve, tikvice i krastavca – svi pripadaju porodici “Cucurbitaceae”, što je čini i povrćem. Iskusni farmeri iz Osipaonice kod Smedereva, sa nama su podelili nekoliko tajni o odabiru ove omiljene letnje sočne poslastice i mi smo im izuzetno zahvalni na tome, a nadamo se da ćete biti i vi!


Žuta fleka, poznata kao “poljska fleka” je mesto na kojem je lubenica ležala na zemlji, u polju gde je rasla. Što je fleka žuća, to je lubenica sočnija, za razliku od onih koje imaju belkasto svetle fleke ili onih koje ih uopšte nemaju. Ako naiđete na lubu kojoj je fleka žuto-smeđa, skoro pa i narandžasta, ne dvoumite se i pazarite upravo takvu.


Još jedna nepravilnost koja je zaslužna za slatkoću omiljene nam lubenice. Ove smeđe mrlje na kori znače da su nekada davno u procesu cvetanja, lubenicu oprašivale pčele. Što više takvih neravnina, to je lubenica slađa.


lubice

Ono što mnogi nisu znali je da farmeri lubenice dele na muške i ženske, po obliku. Muške su one koje teže ovalnijem obliku i njihova sadržina je vodenastija. Ženske lubenice su više okrugle i njihov najslađi centar šireg je prečnika od ovalne.


Pri odabiru veličine, najbolje je da birate one srednje – ni premale ni preglomazne. Takođe, sočnije su one koje deluju teže u odnosu na prirodnu veličinu.


Petiljka – i ovde postoji jedan trik – ako je peteljka zelena i sveža – to znači da je lubenica možda nezrela. Ako je suva, ali se ne može otkinuti, lubenica je zrela i spremna za pojesti. Ako je jako suva tako da se lako otkida, lubenica je prezrela i biće kao sunđer iznutra.