Lekari uporno tvrde da je sport i uopšte fizički rad veoma važan za zdravlje. Pomaže nam u sagorevanju masnoća, štiti nas od oboljenja srca i krvnih sudova, ali i od stresa.

Ovo je navodno 10 najpoznatijih i nakorisnijih sportova – po dugotrajnom i obimnom istraživanju Univerziteta u Viskonsinu koji se smatra jednim od najboljih univerziteta za sportiste u Americi. Istraživanje je vršeno za sve uzraste u periodu od 10 godina, a finansirano je od strane američkog kluba naučnika, grada, dve sportske federacije i nekoliko studentskih agencija za nekretnine . Ipak, podrazumeva se da ne leži baš svakome bilo koji sport, već je najpametnije baviti se onim gde se postižu rezultati, a ujedno i najviše uživa.


10. Na desetom mestu ove liste nalazi se odbojka.

Prednosti – pre svega razvija mišićnu snagu nogu i ruku, a preporučuje se čak više od plivanja onima koji pate od skolioze jer se razvijanjem leđnih mišića kičmeni stub ispravlja i učvršćuje.

Mane – nikako nije za one koji imaju teškoće sa zglobovima i ligamentima.

Kada početi – da bi se izbegle nevolje sa zglobovima, najbolje je početi sa odbojkom oko 12. godine.

Učestalost – dva treninga nedeljno.


9. Pretposlednje mesto ove liste drži – atletika. Kraljica sportova po nama zaslužuje jedno od top 3 mesta, ali je bilo nezahvalno uvesti je u proračun istraživanja iz razloga što ima puno disciplina.

Prednosti – Recimo, trka na 100m ili bacanje kladiva razvijaju one udove koji se više koriste, a disciplina kao što je maraton je odlična aerobna vežba dobra za srce i ravnomeran razvoj mišića.

Mane – U svakoj disciplini postoji opasnost da se određeni mišići preopterete i budu izloženi povredama.

Kada početi – Najbolje u “zlatnim godinama” rasta, tj. između 6. i 9. godine, a discipline kao što su skokovi i bacanja negde posle 11.

Učestalost – Bar 3 treninga nedeljno.


8. Hodanje na skijama – ko bi rekao da se ovo ubraja u top 10? 🙂

Prednosti – Svi sportovi kod kojih je obuhvaćen otpor uz rad nogu i ruku veoma su dobri i sveobuhvatni za mišiće. Kod ovog zimskog sporta pokreti su skladni, ali je pre izlaska na sneg potrebno zagrevanje na gimnastičkim spravama.

Mane – Ne preporučuje se obolelima od astme i onima sa slabim imunitetom zbog miksa hladnoće i napora.

Kada početi – Ovim sportom mogu da se bave i deca od 5+.

Učestalost – Najbolje bi bilo 3 puta nedeljno.


7. Veslanje – jedan od najboljih sportova za dečake pubertetlije u razvoju.

Prednosti – Veoma usklađen sport koji pokreće doslovno sve mišiće – ruku, nogu, leđa i stomaka.

Mane – Budući da iziskuje veliku snagu, za ovaj sport je potrebna dobra fizička priprema i izdržljivost. Zato se ne preporučuje mlađima od 13-14 godina i onima koji imaju i najmanje tegobe sa srcem.

Kada početi – U pubertetu.

Učestalost – Ovaj sport zahteva stalne treninge, bar 3 puta nedeljno.


6. Ovo mesto dele dva sporta – brzo šetanje i golf. A evo i zašto:

Prednosti – Šetanje je najbolji zbir svega što možemo da uradimo za svoje telo. Samo kretanje čoveka jača srce i podstiče vraćanje venske krvi, tj. sprečava da se zadržava u perifernim delovima nogu. U istom smislu odličan je golf, aerobni sport koji iziskuje ujednačene napore. Uobičajena igra na 18 rupa odgovara šetnji od 6 do 10km u trajanju od 4 do 6 sati.

Mane – Šetnja nikako ne može da šteti, a kod golfa može da zasmeta “sving”, pokret koji se često ponavlja i prilično je snažan (prilikom udaranja loptice štapom), pa nastaju teškoće sa tetivama, kičmom, rukama.

Kada početi – Oba sporta se preporučuju starijim ljudima.

Učestalost – Da bismo bili zdravi i redovno se dobro osećali, trebalo bi da pešačimo oko 10 000 koraka dnevno (5-6km), a golf – po volji.


Kojih je to top 5 sportova koje smatraju najboljim za očuvanje zdravlja? Pročitajte u narednom tekstu.