Svako ko prati oglase za stanove može da primeti koliko se situacija na tržištu nekretnina svokodnevno menja. Porast cene materijala, manjak radne snage i ulaganje u budućnost, samo su neki od razloga porasta cena.

Jedna grupacija koja je direktno uključena u praćenje cena i tržišta jesu mladi bračni parovi koji čekaju pravi i najpovoljniji trenutak da kupe prvu nekretninu, ali i svi oni koji su podstanari se nalaze pred ovom dilemom – da li je bolje biti podstanar ili uložiti novac u posedovanje nekretnine. I jedna i druga opcija imaju puno mana i vrlina, presudan faktor je ono što ovim parovima na kraju najviše odgovara.


Pre ili posle deteta?

Jedan od presudnih faktora kada su u pitanju ovakve odluke jeste da li parovi imaju ili nemaju decu. Ukoliko su još uvek sami, većina se odlučuje za podstanarstvo dok im se porodica ne proširi. Ovo im daje mogućnost da duže štede novac, plaćaju manje račune ali i da još uvek razmatraju potencijalne delove grada kako bi doneli odluku koja će im nekretnina najviše odgovarati u budućnosti.

Sa druge strane se nalaze oni koji nemaju mogućnost dizanja kredita ili kupovine nekretnine, te radije biraju da budu podstanari. U ovakvoj situaciji je bitno napraviti detaljan finansijski plan za budućnost jer nije održivo stalno biti podstanar.

Povoljna prilika koja se ne propušta

Svako je barem jednom čuo za neku povoljnu nekretninu za koju se zna da će kratko biti na tržištu. Bilo da se radi o nasledstvu, ljudima koji se sele u inostranstvo ili onima koji planiraju da se presele u veću nekretninu te im je hitno potrebna prodaja one u kojoj žive, sve ovo su prilike kada se nekretnine prodaju povoljno i potrebno je brzo odreagovati.

U ovakvim situacijama je potrebno odreagovati brzo, pratiti tržište nekretnina i najnovije oglase kako biste mogli da vidite koji oglasi se razlikuju od ostalih. Ove nekretnine je potrebno pogledati odmah i napraviti plan kako bi se mogla realizovati kupovina.

Kupovina nekretnine – ulaganje u budućnost

Jedan od najboljih načina da uložite u budućnost jeste da kupite nekretninu kao najsigurniji vid štednje i čuvanja novca. Ovde je potrebno obratiti pažnju na nekoliko faktora – cena po kvadratnom metru u prethodnom periodu i praćenje cene po kvartalima, lokacija nekretnin koja je bitna kako cena ne bi opala nakon nekog vremena, da li želite novogradnju ili starije zgrade kao i kvalitet zgrade.

Mladi parovi koji traže najbolje mesto za život se odlučuju za prestonicu zbog svih stvari koje život u velikom gradu nosi. Upravo zato je jedna od najpopularnijih lokacija Beograd i stanovi za prodaju koji se nalaze u gradu ili na lokacijama izvan grada, a koje su dobro povezane gradskim prevozom.

Povoljan finansijski trenutak

Kada ste podstanar, uvek nekom drugom „punite džep” dok kada ste vlasnik svog doma, ulažete u svoju budućnost. Upravo zato treba da razmislite o vašim finansijama i odlučite se da li ste spremni da investirate u budućnost vaše porodice. Ukoliko imate štednju namenjenu za nekretninu, pronađite načine kako da je pojačate – dodatni poslovi, planovi štednje i menjanje nekih potrošačkih navika mogu da pomognu – i možete da skupite novac za nekretninu ili učešće u kreditu. 

Kada poželite da ste svoj gazda

Podstanarstvo ima svojih vrlina i mana. Često se više ističu one negativne stvari, ali ovaj način života vam donosi i neke olakšice jer ne morate stalno da razmišljate da li će se desiti neka šteta koja nije prouzrokovana od strane vas, a može da napravi ozbiljne probleme i onemogući vam stanovanje na određeni period. Sa druge strane, postoje oni koji jedva čekaju da reše svoje stambeno pitanje i postanu vlasnik nekretnine u kojoj žive i tako se reše svog stresa vezanog za renoviranje, izmene u planu stana ali i donošenju bitnih odluka koje vam mogu poboljšati život.

Kupovina nekretnina i prestanak podstanarstva su jedna od glavnih prekretnica u životu mladih bračnih parova. Uz sve odluke koje treba da donesu, ovo je jedna od najbitnijih i najvećih te treba pronaći pravo vreme za stvaranje sopstvenog doma.