Stvarno su dosadni, zar ne? Sigurno ste primetili da ove godine ima puževa na sve strane i to svakakvih boja, veličina i oblika. Razne vrste puževa spadaju u najogore baštenske štetočine.

Teško je potamaniti ih, mada ptice, gušteri i ježevi unište dobar deo populacije puževa. Pokušajte da ih se otarasite na neki način kojim nećete ugroziti druge vrste životinja i koji ne zagađuju okolinu ili baštenski nameštaj.

Postoje neke vrste baštenskog nameštaja koje su otporne na puževe, poput stolova Mermeta. Evo nekoliko starih seoskih trikova koji su se pokazali uspešnim u otklanjanju ovih napasti.


Prskanje magnezijum sulfatom

Ako imate pravu najezdu puževa u bašti, najbolje je poprskati baštu magnezijum – sulfatom ( 50gr magnezijuma na 2 litra vode). Magnezijum – sulfat ne deluje nepovoljno na druge biljke, pa i na pločice, baštenski nameštaj, čak i mermer (po kojem puževi ostavljaju vidljive tragove), a nalazi se i u sastavu nekih biljnih hraniva i kiša ga ispira. Ovo jedinjenje možete i nasuti okolo mladih biljki.


Posipanje pepelom

Pospite debeo sloj pepela od drva oko biljaka koje napadaju puževi. To daje dobre rezultate jer se puževi zalepe za pepeo i ne mogu da puze preko njega. Taj sloj pepela treba ponovo nasuti posle svake kiše, naročito u jesen i proleće.


Pokrov od paprati

Dobar sloj orlove paprati može delovati kao sredstvo protiv puževa, pod uslovom da ga redovno nanosite. Nasecite paprat pa je dobro izmrvite ili izgnječite. Masa treba da bude kozistentna kako bi sprečila kretanje puževa, ali paprat takođe luči neke toksine koji truju puževe čak i kada je ona suva.


Sakupljanje puževa

Jedna od vrlina dobrog baštovana je naravno i strpljenje. Ako oko povrtnjaka naređate posude od terakote ili ako imate stazu od drvenih letvica ili položene daske za hodanje, lako ćete nakupiti puževe koji će se nakupiti na dnu posuda ili sa donje strane dasaka. Puževi smatraju da im je to dobro skrovište pa se neće kriti na drugom mestu. Kada ih pokupite sve, odnesite ih na neku divlju livadu.


Kokoške protiv puževa

Ako imate koke, makar i samo 3-4, pustite ih uveče u povrtnjak u doba kada puževi izlaze. Kokoške tamane puževe baš kao i gusenice mrave. Kada se dobro najedu puževa, vratite ih u kokošinjac i biće vam zahvalne. 🙂


Očistite baštenski alat i pribor od puževa

Između dve upotrebe baštenskog alata, očistite makaze, lopatu i ostalo rastvorom metil alkohola, a možete ih naneti i nad plamen da odstranite tragove parazita.

Rđu sa svega možete istrljati polovinom glavice crnog luka. Puževi ne vole luk, pa ga takođe možete izrendati, iscediti i pomešati sa malo vode i isprskati celu baštu. Ovo bi trebalo redovno da radite jer svi znamo koliko su ove štetočine uporne.