Pronašli smo nekoliko caka i olakšica za kuvanje, pripremu hrane, čišćenje i održavanje vašeg kuhinjskog prostora. Neke od njih vam nikada ne bi pale na pamet, a jednom kad ih pročitate potrudićete se da ih zapamtite jer su vrlo korisne.


Kako da uklonite višak masnoće i ulja iz kuvanog jela

Ako jelo koje ste skuvali u loncu ispadne neočekivano masno, možete lako ukloniti višak masnoće pomoću par kockica leda i papirnog ubrusa. Umotajte led u krpu ili ubrus i pređite preko površinskog sloja kuvanog jela. Led će delovati kao magnet, privlačeći plutajuću masnoću prema sebi, a masnoća se se istog momenta zgusnuti.

Cepajte plastičnu foliju bez kidanja

Da li se vaša plastična folija neravnomerno rasteže i cepa? Držite je u frižideru, kao što to rade profesionalni kuvari. Hladni omotač se ponaša bolje na niskim temperaturama, manje se lepi i cepa, i nećete morati da brinete o bacanju folije koja se rastegla i ne može poslužiti dalje.

Očistite kuhinjske površine tako da ne ostaju bakterije

Kuhijnske radne i kvarcne ploče se lako čiste nakon pripreme hrane, ali ako bi tu površinu stavili pod mikroskop, šokirali biste se od količine bakterija koje tu ostaju i množe se. Najbolji i najsigurniji način za čiščenje ovakvih površina jeste da pomešate kašiku alkoholnog sirćeta, kašiku sode bikarbone sa pola čaše vode i tu smesu koristite za čišćenje.

Olakšajte sebi ljuštenje kuvanih jaja

Kuvanje pa ljuštenje jaja učinite lakšim i bržim. Kao i u mnogim situacijama, sirće i soda bikarbona i ovde olakšavaju radnju. Dodajte kašiku sode ili kašiku sirćeta u vodu u kojoj kuvate jaja. Ove supstance ulaze u ljuske, olakšavaju njihovo ljuštenje, a ne utiču na kvalitet hrane (jajeta).

Rendajte kačkavalj ili sir koji se topi bez lepljenja za rende

Vrlo jednostavna caka – stavite sir u zamrzivač na pola sata pre rendanja. Sir će se stvrdnuti i neće se lepiti za rende. Lakše će se i posipati.

Secite luk bez suza

I ovde će vam pomoći zamrzivač. Stavite luk na pola sata u zamrzivač pre nego što ga isečete. Imajte na umu da ovo vredi raditi samo ako planirate kuvanje/dinstanje; nemojte ga podvrgavati ovom “tretmanu” ako želite da napravite salatu sa njime jer će izgubiti hrskavost.

Sprečite izlivanje pene pri ključanju špageta ili supe

Ako ne želite da lonac proključa dok ga ne gledate, stavite drvenu kašiku ili drvenu mešalicu preko vrha. Drvo će sprečiti da pena pređe preko ivice. Probajte, stvarno pali.

Čuvanje orašastih plodova bez užeglosti

Oljuštene orašaste plodove koje ne planirate da grickate u naredna dva, tri dana, možete zamrznuti da biste sačuvali njihova hranljiva svojstva, ukus i aromu. Spakujte ih u zatvorene papirne kese ili plastične kutije pre nego što ih zamrznete.

Orašasti plodovi moraju biti sirovi i neobrađeni ako planirate da ih sačuvate što duže. Ovako očuvani orašasti plodovi neće dobiti užegli i gorak ukus plodova koji su već neko vreme bili na sobnoj temperaturi.

Očuvajte vaše tiganje da što duže potraju

Da biste sprečili da tiganji od livenog gvožđa i metala ne zarđaju tokom vremena, izbegavajte da ih perete uobičajenom tečnošću za pranje sudova. Umesto toga koristite kuhinjsku so za ribanje. Ova metoda će takođe osloboditi posudu od upornih mirisa začina koji se koriste tokom kuvanja.

Vratite svežinu starim varjačama

Tokom vremena, drvene varjače i mešalice gube prvobitan izgled i dobijaju neprijatan miris. Ako ne želite da se rastanete od svog omiljenog kuhinjskog pomoćnika, postoji rešenje. Drvene kašike skuvajte u običnoj vodi i ostavite ih da se osuše na suncu. Ovo će ukloniti neprijatne mirise i dati im novi život.