Danas nam razne studije i analize uporno dokazuju da vazduh u našim kućama nije nepopravljivo zagađen. No, nameštaj, slike, itisoni i predmeti ispuštaju u vazduh razne sastojke koji mogu biti veoma škodljivi, posebno ako su deca u pitanju.


Deca koja žive u našim kućama trpe iste posledice zagađenja kao i mi, samo što su njihovi organizmi mnogo osetljiviji. Neka zagađenja ne možemo izbeći, ali možemo smanjiti na minimum barem ona koja su vezana za kućne radove, pripremanje i održavanje. Kao što mnogi već znaju, soda bikarbona u ovom slučaju može da zameni većinu deterdženata.

Kod čišćenja keramičkih podova, linoleuma ili laminata, možete koristiti sodu bikarbonu jer je ona potpuno bezbedna za decu, te se mogu mirno vući po podu, a da pritom ne gutaju štetna isparenja i štetne sastojke prašine. Čišćenje i održavanje objekata, kuhinjskog nameštaja i prednjih strana kuhinjskih preparata sodom bikarobonom takođe je bezbedno.

Manji rizik od alergije

Za pranje dečijeg rublja, a i cuclica, umesto komercijalnih sredstava za pranje na hemijskoj bazi, bolje je koristiti sodu bikarbonu i sirće. Smanjićete rizik od iritacije i alergija. Da biste eliminisali apreturu iz tkanina, isperite obavezno svu novu odeću (osim vune i svile) rastvorom sode bikarbone.

Svežija i zdravija atmosfera i vazduh u sobi

Provetrite sobu i naprskajte vazduh rastvorom koji se sastoji od 1 kafene kašičice sode bikarbone rastvorene u 50ml uljane esencije limuna, čajnog drveta ili lavande. Dobro promućkajte pre svake upotrebe. Izbegavajte raspršivanje tog spreja samo u blizini dečijih krevetića. Ako se sprej ne rasprskava aerosolom, uvek se stvara vlažan talog.

Suvo čišćenje dušeka i itisona

Gorepomenuti sprej možete da koristite i na nameštaju. Neutralisaćete neprijatne mirise i otkloniti alergene. Isti postupak važi i za plišane igračke koje se ne peru u mašini i za one koje su prevelike za takvo pranje.