Proleće je vreme kada počinjemo da osećamo povećan bol i zamor u stopalimo, pogotovo oni sa urođenim problemom. Ovaj problem se, na žalost često zanemaruje, mada stopala trpe našu težinu tokom celog dana, a ponekada trpe i posledice nošenja neprikladne obuće. O stopalima treba voditi računa preko cele godine, a ne samo preko leta kada su otkrivena u sandalama i papučama.


Kupka protiv zamora stopala

Posle radova u kući ili u bašti, dugih šetnji i slično, šake i stopala se zamore i potrebni su im relaksacija i oporavak. Sipajte u neku veliku posudu toplu vodu i dodajte 4 supene kašike crvene gline, jednu supenu kašiku krupne morske soli i jednu kafenu kašičicu slatkob bademovog ulja.

Pustite da vam se noge malo odmore u toploj vodi sve dok ona ne počne da se hladi, a zatim dodajte 2 kapi uljane esencije nane pomešane sa malo toplog mleka. Brčkajte stopala u toj vodi oko 20 minuta.

Relaksirajuća kupka

U posudu od 4,5 litara sipajte mlaku vodu pa u njoj rastvorite jednu supenu kašiku sode bikarbone i 4 kapi uljane esencije lavande. Operite stopala pre nego što ih uronite u tu vodu i ostavite ih u vodi oko 20min. Malo stružite zadebljanja kapenom plovućcem, ili ih odstružite sa malo sode bikarbone. Ova kupka dobra je i za kožu i ukoliko se revodno koristi, potpuno ćete zaobići odlazak u dermatoloske ordinacije.

Tonizirajuća kupka

U lavor mlake vode, sipajte jednu supenu kašiku maslinovog ulja, 5 kapi uljane esencije limuna, jednu čašu alkoholnpg ili jabukovog sirćeta i supenu kašiku sode bikarbone. Stopala obavezno operite pre nego što ih uronite u kupku, a rastvor dobro promešajte. Ovaj penušavi rastvor aktivira cirkulaciju i uklanja osećaj težine i zamora u nogama.

Kupka za ublažavanje napetosti

U veliki lavor sa hladnom ili mlakom vodom sipajte 4 supene kašike bele gline (kaolin) i jednu kafenu kašičicu pšeničnih klica. Dodajte 2 kapi uljane esencije lavande. Promešajte i potopite stopala 15-20minuta.