Šta znate o trbušnom plesu? Mnogi pretpostavljaju da je nastao u orijentalnim zemljama, ali nije baš tako. Svakako, većina naučnika smatra da je trbušni ples u vezi sa starim obredima i verskim ritualima.


Fahreda Mahzar

U leti 1893. godine u Čikagu, za vreme Svetske izložbe povodom godišnjice otkrića Amerike, pažnju mnogobrojnih posetilaca privukao je neobičan događaj. U jednom paviljonu, u tzv. Kairskoj ulici, pažnju su privukle prelepe plesačice iz Egipta. One su izvodile ples do tada neviđen u Novom svetu – bio je to trbušni ples. Muškarci, ali i žene gurali su se, ne bi li na tren videli šta to izvodi Fahreda Mahzar i ostale plesačice…uvijajući se u struku, zveckajući đerdanima, pokazivale su svoje stomake koji su, dok su one igrale levo desno, ostajali u istoj tački, ostavljajući posmatrače bez daha. Dolazak ovog orijentalnog plesa u Ameriku ostao je zabeležen u mnogim hronikama kao veliki i značajan događaj.

Koreni ovog zavodničkog plesa sežu do brojnih kultura. Pojedini antropolozi smatraju da je trbušni ples nastao u vreme kad su napravljene i prve skulpture boginja plodnosti, dakle u praistoriji. Da li su trbušni ples probali prvo u Indiji, drevnom Egiptu ili Palestini?

Većina naučnika se slaže da se drevni trbušni ples može dovesti u vezu sa verskim običajima i obredima žena u Mesopotamiji u čast boginje Ištar. Naime, boginji Ištar žene si se obraćale moleći je da im omogući porod, ali i plodnu zemlju i bogat rod. Zbog toga su pokreti ove igre održavali pokrete i oblike iz prirode, na primer morske talase, mesečeve mene, drhtanje vetra, kretanje životinja…ali i ljubavni čin kao i porođaj. Tako su nastali sasvim određeni koraci, pokreti iz kukova, karlice i trbuha. Ti pokreti izazivaju brzo treperenje svih mišića na stomaku.

Za širenje ovog obrednog plesa bio je zaslužan verovatno i Aleksandar Veliki koji je u svojim pohodima stigao do Indije, a mnogo vekova kasnije i moćno Otomansko carstvo. Gde god je bilo sultana i paša, tu je bilo i igračica- trbušnog plesa, bez obzira na to gde oni živeli. Zato, trbušni ples mnogi smatraju sopstvenim kulturnim nasleđem. U Alžiru, Maroku, Egiptu, Iraku, Grčkoj, Turskoj…

60ih godina, 20og veka, dok je trajala seksualna revolucija i ponovo se probudilo zanimanje za istočnjačke kulture, mnogi su počeli da se zanimaju za trbušni ples. Godine su prolazile, došla je i moda fitnesa i teretana. Pročulo se da je trbušni ples savršena vežba, ne samo za trbušne mišiće koji bi u ovoj igri očvrsnuli, već i za kičmu. Ta činjenica, a ne kao nekada zavođenje, bila je presudna za sadašnju generaciju trbušnih plesačica.

Zašto raditi dosadne vežbe za trbušnjake na strunjači, kada može i uz muzičku pratnju i u šarenom kostimu? Neke agencije za nekretnine u Beogradu nude usluge organizacije scensko-dekorativnog uređivanja prostora gde se uz trbušni ples i orijentalni enterijer možete osetiti kao da ste u drugom vremenu i na drugom kontinentu. I kod nas, kao i u celom svetu, ne samo bucmaste devojke sa oblinama, već i mišićave i zategnute, vežbaju na orijentalni način.

Nije isključeno da nekima ova igra postaje zanimanje, a ne samo rekreacija. Uostalom, čuvena balerina i koreograf Marta Grejam, jednom je rekla – “Velike igračice nisu velike zbog dobre tehnike, već zbog svoje velike strasti.”

Pročitajte još ⬎