Mnogi nisu ni svesni koliko ishrana utiče na zube i to u svim fazama njihovog razvitka, kao i sve vreme dok su zubi u funkciji. Dok su zubi još u razvoju, uticaj ishrane se ispoljava unutrašnjim putem, preko metabolizma, dok se na zube u funkciji deluje i unutrašnjim i spoljašnjim putem.


Uticaj belančevina

Belančevine imaju značajnu ulogu u pravilnoj izgradnji zuba, jer aminokiseline učestvuju u sintezi belančevina svih ćelija, uključujući ćelije oralnih tkiva. Ono što je takođe zanimljivo jeste da osobe koje u ishrani imaju zastupljene belančevine u poređenju sa ljudima čija ishrana preovlađuje ugljenim hidratima imaju znatno manje zubnog kvara i manje su mu podložni. Međutim, određene belančevine kao što je gluten koji se sadrži u pšeničnom brašnu, osim mehaničkog svojstva i lepljivosti, utiče i na razvitk određenih mikroorganizama, jer sadrži neke aminokiseline neophodne za opstanak bakterija.

Uticaj ugljenih hidrata

Hleb pravljen od celog zrna kome nisu uklonjeni vitamini i minerali po svom sastavu mnogo je značajniji i bolji za zdravlje zuba od hleba čiji je glavni sastojak belo brašno. Crni hleb, naročito ako je bolje pečen, pa samim tim i tvrđi, pored svog dobrog sastava doprinosi i dužem žvakanju hrane iz čega proizilaze korisni efekti abrazivne hrane: čišćenje zuba, bolje dejstvo pljuvačke itd.

taman lebac

S druge strane, beli hleb u čijem sastavu najvažnije mesto zauzimaju skrob i gluten, lepi se za zube i ostaje duže u ustima tj na retencionim mestima na zubima, gde počinje njegova fermentacija i vrlo štetno dejstvo. Iz belog brašna odstranjena je celuloza tako da izostaje i njen pozitivan mehanički efekat. Zbog svih ovih prednosti hleba od celog crna i generalno proizvoda od crnog brašna, možemo ih smatrati prijateljem naših zuba, dok belo brašno treba potpuno isključiti iz ishrane.

Uticaj masti

Masti i ulja generalno imaju moć smanjivanja pojave zubnog kvara. Mehanizam dejstva masti još nije potpuno utvrđen, ali se na osnovu dosadašnjeg iskustva može pretpostaviti da se to verovatno postiže zahvaljujući promenama površinskih osobina gleđi.

Uticaj šećera

Šećer i slatkiši u bilo kom obliku u odnosu na sve ostale sastojke ishrane ubrajaju se u najodgovornije krivce za nastanak karijesa i topli savet stomatologa je da ih treba zaobilaziti u širokom luku.

slatkiši

Svima je dobro poznato koliko deca ne mogu odoleti čokoladnim zalogajima i roditelji često muče muku sa ovom slatkom navikom svog deteta. U tim situacijama, pokušajte slatkiš zameniti nekom voćkom ili dezertom na bazi meda ili prirodnog šećera.


Zanimljiv podatak je da je u toku i neposredno nakon završetka drugog svetskog rata došlo do znatnog smanjenja zubnog kvara kod dece u mnogim evropskim zemljama, a sve zbog ograničene upotrebe slatkiša.

Kariogeno dejstvo saharoze je znatno jače od samostalnog dejstva glukoze i fruktoze.

Njen potencijal ogleda se u sledećem:

  • omogućava intenzivno stvaranje kiselina u plaku.
  • ima selektivni uticaj na pojedine bakterijske vrste i time pospešuje njihovo umnožavanje i jače kariogeno dejstvo.

Pored vrste i količine šećera koja se unosi vrlo je značajna i forma. Lepljivi slatkiši kao što su čokolada, karamele, gumene bombone i slične lepljive poslastice su naročito štetni i kao takvi zahtevaju da se što pre uklone nakon konzumacije i to najbolje pranjem zuba.

Prema tome pravilnom ishranom i dobrom higijenom usta zubni kvar se može sprečiti, a samim tim i očuvati svi zubi. Ovo je u suštini i najbitnije, jer nadoknada izgubljenih zuba nije nimalo prijatna i laka. Čuvajte svoje zube!