Zapušen nos je posledica upale sluzokože ili prehlade, a može biti u pitanju i neka druga vrsta iritacije. Kada se vlažan i hladan vazduh nađe u disajnim organima, nos počne da curi i dolazi do kijavice (rinitis), koja je često i virusnog porekla.


Nekoliko saveta

Izduvavajte nos što češće i zatim koristite sprej, kapi ili fiziološki rastvor za nos. Udiite uljane esencije, a posebno onu od lavande ili eukaliptusa.

Biljni rastvor za inhalaciju

U veliku posudu sa ključalom vodom sipajte 20 gr lavande i 20 gr eufrazije ili nane. Stavite peškir preko glave pa udišite duboko 10 minuta. Ponavljajte inhalacije 2 puta dnevno. Možete u posudu sa ključalom vodom sipati 5 kapi uljane esencije lavande i 5 kapi ulja eukaliptusa. Nagnite se nad posudu, glave prekrivene peškirom pa udišite duboko 5 minuta. Uvlačite paru iz posude u nos i grlo što dublje možete.

Topla voda za otpušavanje nosa

Potrebna vam je dublja posuda ili čvrsta plastična ambalaža. Stavite na stočić kraj kreveta posudu sa ključalom vodom u koju ste dodali 3-5 kapi ulajne esencije lavande i eukaliptusa. Ta mešavina će isparavati dok spavate i nos će vam se u toku noći otpušiti.

Soda bikarbona za pročišćavanje sinusa

Oprobajte terapiju mešavinom koja zaustavlja razvoj bakterija. Rastvorite 1 kafenu kašičicu sode bikarbone i pola kašičice morske soli u čaši ključale vode. Prebacite rastvor u bočicu sa pipetom, pa nekoliko puta dnevno sipajte kapi u nos. Možete sipati u nos i kapi fiziološkog rastvora, da biste sprečili naknadnu infekciju sluzokože, Trebalo bi odmah da osetite olakšanje.