Ljudi često nisu svesni svog lošeg zadaha dok ne vide reakciju okoline. To se obično slučajno dogodi, a vezano je za određenu hranu jakog mirisa (crni i beli luk, fementisani sirevi itd). No ponekad može biti reč i o nekim zdravstvenim problemima, a često je u pitanju i upala desni.


Veoma je važna higijena zuba i usta, pranje zuba posle svakog obroka, čišćenje zuba koncem i odstranjivanje sve zaostale hrane. Ne zaboravite ni jezik na kome se skupljaju bakterije i pijte dosta tečnosti da izbegnete sušenje usta i podstaknete sušenje pljuvačke. Postoje i razne tablete za sisanje i sprejevi za ispiranje usta, a posebno je važno da obratite pažnju na higijenu ukoliko nosite fasete. Ako ste sve to probali i nije vam pomoglo tge i dalje imate loš zadah, pokušajte sa ispiranjem usta sodom bikarbonom.


Čudotvorni jogurt

Jogurt je jedina namirnica sačinjena od živih ćelija (fermenti i dobre bakterije). Uništava loše bakterije i smanjuje oslobađanje gasova i drugih materija neprijatnog mirisa.


Ulje od nane

Ispirajte posle svakog obroka usta i grla rastvorom koji se sastoji od 2 kapi uljane esencije limuna i dve kapi uljane esencije nane, u čaši mlake vode. To će ukloniti neprijatan zadah.


Limunov sok

Limun takođe deluje antibakterijski. Rastvorite sok od jednog limuna u čaši vode ša malo duže nego obično ispirajte usta i grlo tim rastvorom.


Soda bikarbona

Soda bikarbona neutrališe neprijatne mirise i sprečava množenje bakterija koje ih izazivaju. Ona je pogodna i za prevenciju i za lečenje. Rastvorite u čaši mlake vode kafenu kašičicu sode bikarbone i jednu kap uljane esencije limuna, nane ili čajnog drveta (koji su antiseptici).


Peršun

Ova biljka odlično osvežava dah jer njen hlorofil dobro upija neprijatne mirise. Često zvaćite peršun. On se koristi u svim kuhinjama i dobar je začin u svim jelima.