Nije tajna da mnogi muzički umetnici ne pišu i ne komponuju svoje pesme lično, kao što se to nekada radilo. Početkom prvih decenija prošlog veka, tako nešto bilo je nezamislivo – čar muzičke izvedbe i pesama uopšte, upravo se ogledala u količini “pravog znanja” vezanog za muziku – koje nije uključivalo samo pevanje i performans, već i teorijske standarde vezane za melodiju, notni sistem, poznavanje ritma, kao i prenos emocija putem teksta. Danas je to malo drugačije i iza mnogih globalno prepoznatljivih muzičkih hitova nalaze se brojni timovi koji ih realizuju, dok je muzičar (da ne kažemo performer), zaslužan da svojom pojavom i nastupom prenese energiju.

Ovo je 9 globalno poznatih muzičkih hitova, čiji su tekstovi i muzika napisani od strane drugih, u to vreme – više ili manje poznatih umetnika, ali iz “sebičnih” razloga, namenjeni su drugim super zvezdama koje su te hitove prenele na publiku.

Britney Spears – Til the world Ends
Ovu pesmu zapravo je napisala KeSha, koja je sve do 2009. godine (pre nego što se probila na muzičku scenu), novac zarađivala isključivo od pisanja tekstova. Ovaj hit se pojavio 2011, ali tekst i po koji takt, bili su odavno osmišljeni od strane KeShe, kojoj ova pesma nije legla (napisala je u svojoj 18.godini).


Aretha Franklin – Respect

Ovaj hit koji se smatra Aretinim zaštitnim znakom, zapravo je stvorila bluz legenda Ottis Redding. Otis je napisao tekst pesme jedne noći nakon pijanstva, a nedelju dana nakon toga i muziku. Planirao je da ovaj večiti hit prenese i na svoj album sa istim nazivom, ali su zajednički menadžeri odlučili da bi pesma bolje “legla” moćnom ženskom glasu koji je Aretha Franklin posedovala.


Dr Dre – Still Dre

Pomalo ironično, ali istinito – ovaj iskonski hit, za koji ne možemo da zamislimo da ga je stvorio iko drugi osim Dr. Dre-a lično, zapravo je napisao Jay Z. S obzirom da ovo nije jedini hit koji je Jay stvorio za druge umetnike, sa razlogom ga smatraju jednim od najuspešnijih “bogova”  u industriji muzike i zabave.


Michael Jackson – You are not alone

R. Kelly je zapravo začetnik ovog romantic/pop pravca koji je bio posebno popularan 90ih. On je i stvorio tekst i melodiju za ovaj večiti hit koji svi volimo, ali nije ni čudo – uzevši u obzir da pomalo podseća na njegovu dobru, staru “I believe I can fly”


WIll Smith – Gettin Jiggin’ with it

Will Smith se privatno družio sa poznatim reperom Nas-om, koji je godinama sticao poštovanje prema svom prijatelju glumcu, smatrajući da Will poseduje mnoge talente koji zaslužuju da budu otkriveni široj publici. Tako mu je pomogao da se popne na muzičku scenu, poklonivši mu ovaj hit, kao i hit “Miami”.


Chaka Kan – I feel for you

Pravi poznavaoci muzike ’80ih, mogu čak i pretpostaviti čiji je zapravo ovaj hit, pre nego što je drugi put otišao u ruke poznate pevačice. Da, u pravu ste – to je bio neponovljivi Prince, koji je ovu pesmu objavio 5 godina ranije, na svom drugom studijskom albumu. Ova pesma je je jedina na svetu koja je dva puta, u razmaku od 5 godina bila prva na svetskim top listama – prvi put 1979. godine kada je objavio Prince, a drugi put 1984. kada je izvodila Chaka Kan. Zbog ovog originalnog muzičkog uspeha, Princ je sebi omogućio još jedan Gremi u karijeri, 1985.


Beyonce – Irreplaceable

Tekst ove pesme, koju Beyonce i dan danas izvodi na svim live nastupima, prvenstveno je napisan iz muškog ugla – od strane repera Nelly -ja, koji je ipak odlučio da je preda Beyonce, jer su ga menadžeri ubedili da bi mu više odmogla u karijeri, nego pomogla. Interesantno je da je iste menadžere Beyonce angažvala za svoje potrebe, godinu dana nakon što joj je Nelly bukvalno poklonio ovu pesmu.


The Sugarhill Gang – Raper’s delight

Ova pesma koja je prva popularizovala hip hop muziku na globalnom nivou, zapravo je ukradena. Tekst pesme napisao je tadašnji reper Grandmaster Caz koji je komponovao i pisao tekstove sebi za dušu. The Sugarhill Gang iskoristili su činjenicu da Caz nema novca da se probije i jednostavno su prepevali pesmu, objavivši je na albumu. Ostalo je istorija – 1979 .godine nije postojala osoba koja nije znala reči ovog večnog hip-hop hita.


Cee Loo Green – Fuck you

Jedna od najinteresantnijih priča za kraj: Bruno Mars i Cee Loo Green prvenstveno su bili prijatelji koji su imali zajedničke planove – bar je tako Bruno Mars mislio. Kako su se probijali ka muzičkom vrhu, tako je Cee Loo rešio da to možda i nije pametna ideja smatravši da u tandemu izgledaju kao karikatura. Vrhunac eskalacije između (ne)planirane saradnje dogodio se kada je Cee Loo ukrao ovu pesmu za koju je Bruno napisao tekst i melodiju, objavio je kao svoju ne obavestivši ga (najveća ironija se nalazi u samom nazivu pesme, zar ne?). Pesma je preko noći postala hit i novac je iskorišćen za promociju spota. Njihove karijere od tada kreću razlaznom putanjom, ali ukoliko pratite muzičku komercijalnu globalnu scenu, shvatiće te da je i u ovom slučaju karma preokrenula u korist pravde.