Planinarsko društvo Pobeda opet nam šalje pozdrave sa interesantnog prolećnog izleta za koji je potrebno malo volje i još manje novca, a okrepljujuće iskustvo koje nosi sa sobom nema cenu. U pitanju je prolećni izlet na Bukulju, šumadijsku planinu koja je zaslužna za razvitak grada Aranđelovca jer zahvaljujući svojoj poziciji, štiti grad od jakih vetrova i meteoroloških neprilika.


Na manje od sat i po vremena od Beograda, južno autoputem do skretanja za Mladenovac, preko Orašca i Aranđelovca stiže se do ovog šumadijskog dragulja. Izlet počinje od obnovljenog manastira Venčac u Brezovici kojeg je po predanju, otkrila koza. Zemljište i odroni su još od starog veka zatrpavali ovu crkvu koja je zbog toga zarasla u korov, i tek pre 15 godina jedna koza je zalutala i otkrila pastiru ovo zaboravljeno predanje. Temelji crkve potiču još iz 15-og veka, a danas se u njoj održavaju nedeljne liturgije uz desetak vernika iz okolnih sela.

Izvor: planine.net

Od manastira kreće strmi uspon kroz šumu gde nakon par stotina metara nailazi na čuvara sa puškom u fluorescentnom prsluku. “Kuda ste krenuli” pita ovaj čikica – “pa svuda je objavljeno da je danas lovačka hajka na lisice i vukove, ima preko 500 lovaca koji pucaju na sve što se kreće”. Čuje se pucnjava i lavež pasa. Lovci su međutim, dobro organizovani i osiguravaju put koji se, velikom brzinom uz strmo brdo, prevaljuje pešačenjem sve do vrha Venčaca pa opet do kamenoloma.

Izvor: PD Žeželj

Venčac kao planinski vrh gubi na svom obimu već duže vreme zbog brojnih kamenoloma iz kojih vade čuveni mermer. Na vrhu Bukulje je sagrađena osmatračnica sa koje se tokom sunčanih i vedrih dana mogu videti Avala, Kosmaj, Rudnik, Rajac, što bi rekli – pola Srbije 😉

Izvor fotografije – blic.rs

Predah nakon pešačenja, odigrava se u poznatom etno restoranu “Kačar” pored otvorenog ognjišta,uz nezaobilazni šumadijski svadbarski kupus. U sumrak se nastavlja ka Aranđelovcu i Bukovičkoj banji, u posetu “Starom zdanju” sa brojnim skulpturama u popularnom gradskom parku.

 

 

Ovaj izlet podrazumeva 18km pešačenja sa visinskom razlikom od 500m i namenjen je svakom dobu jer, bez obzira na dužinu pešačenja, nije naporan.Za one koji se za ovaj izlet odluče da idu samostalno, smeštaj je lako naći.