U današnje moderno doba niko nema vremena za aktivno bavljenje sportom, a stres je gotovo svakodnevna pojava. Istraživanja pokazuju da je čak 80% bolesti izazvano stresom koji slabi imunitet. Joga je pravi način za pronalaženje unutrašnjeg mira i jačanje imuniteta.


Bogatstvo duha Indije ogleda se u njenoj filozofiji. Postoji 6 filozofskih sistema – “daršana” – koji su drevne discipline bramanske učenosti. Jedan od poznatijih sistema je JOGA – drevna fizička disciplina fizičkih vežbi i vežbi disanja. Nastala pre više hiljada godina, ona se u Indiji smatra načinom za dostizanje prosveljtenja. Početkom 3. veka p.n.e. određeni su filozofski pravci i tada nastaju prvi spisi o Jogi – filozof Patanjđali, svojim “aforizmima o jogi” postavlja temelj ovoj disciplini.


Reč “joga” na sanskritu znači jedinstvo, jer uz njenu moć čovek traga za jedinstvom na različitim stepenima, prvo teži da sjedini telo i um, ali i razum i osećanja. Oni koji poznaju jogu kažu da ona može da nam pomogne da razvijemo sopstvenu ličnost na pravi način i uravnotežimo unutrašnji život, kao i da produbimo veze sa drugima. Takođe, izvođenjem posebnih vežbi, možemo da povećamo usredsređenost i kreativnost.

Najpoznatija drevna mantra je “om” , koju koriste budisti i Hindusti. To je simbol apsolutne stvarnosti, višeg bića i duha. Izgovaranje mantre za vreme meditacije, a i svakodnevno, služi da se telo dovede u sklad.

Joga obuhvata više od 2000 različitih poza. Neke od njih zahtevaju ogromnu snagu i gipkost, koju uglavnom imaju majstori koji su pohađali internacionalne škole.

Ipak izdvaja se osnovnih dvadesetak vežbi koje se nalaze u programu svakodnevnih vežbača, bilo da je on početnik ili majstor. Za postizanje osećanja prosvetljenja potrebno je da postanemo svesni svoje kože jer je to granica koja nas deli od okolnog vazduha. Zatim u svojoj mašti sebe proširujemo izvan kože u okolni neograničeni prostor.

Danas postoji mnoštvo izvora uz pomoć kojih može da se sazna nešto više o jogi. Iako je ova tehika stara hiljadama godina, kao i sve, podložna je promenama i smišljanju raznih oblika, pa tako danas postoji više od 50 vrsta joge.