Počinje dezona toplih temperatura i mnogi će imati problema sa znojenjem. Iako se čini da je kozmetička industrija napredovala u smislu zaštite protiv neprijatnog znoja, tradicionalni prirodni aparati i u ovom slučaju su se pokazali kao odlično rešenje.


Pored toga što je korišćenje kupovnih dezodoransa opasno po zdravlje, oni samo zamaskiraju i blokiraju ćelije kože, ali ne utiču na prestanak znojenja kao takvog. Važno je napomenuti da zaista nije važno koliko novca imate, posedujete li neku titulu, bogatstvo, nekretnine – ako se osećate na znoj i smrad, nema vam pomoći u tome na koji način će vas drugi posmatrati.


Prirodna sredstva protiv znojenja bolja su od onih koja se nude u prodavnicama. Naime, svi industrijski proizvodi te vrste sadrže soli aluminijuma, a aluminijum sulfat vrlo loše deluje na ljudski organizam.

Najednostavniji prirodni dezodorans

Rastvorite kafenu kašičicu sode bikarbone u čaši vode i tapkajte ugrožene zone vatom umočenom u taj rastvor. To je jednostavnije nego da posipate pazuhe sodom bikarbonom, a i ne ostavlja tragove.


Stik dezodorans na bazi sode bikarbone

Soda bikarbona sprečava razvoj bakterija koje izazivaju neprijatne mirise (znoj nema miris, bakterije na koži su te koje čine da “smrdi”), i apsorbuje znoj u izvesnoj meri,a da pritom ne sprečava znojenje. Pomešajte 1 supenu kašiku sode bikarbone sa jednom kašikom krompirovog ili kukuruznog skroba, dve kapi uljane esencije žalfije i malo mlake vode i mešaje dok ne dobijete homogenu masu. Napravite kuglice i osušite ih. Ako tim stikom rpemažete pazuh, sigurno ćete uspešno eliminisati neprijatan miris znoja.

Sprej kućne proizvodnje

Ubacite u raspšivač sledeće sastojke – čašu izvorne ili destilovane vode, pola kafene kašičice biljnog glicerina, dve kafene kašičice slatkog bademovog ulja, dve kapi ulja žalfije, dve kapi ulja čempresa i dve kafene kašičice sode bikarbone. Poprskajte se ispod pazuha i pustite da se osuši pre nego što se obučete.


Zanimljivosti:

Rastvor žalfije

Iskuvajte 15 do 20 grama listova žalfije u litri kipuće vode. Pijte dve šolje rastvora na dan ili uzmite po jednu gel kapsulu tri puta dnevno uz obroke – žalfija pročišćava znojne žlezde i ubija bakterije na koži kroz pore.

Mesto boravka

Verovali ili ne, ponekada i okruženje i mesto boravka takođe mogu uticati na naš “prirodan” miris. Prema istraživanju časopisa “American Scientist”, ljudi koji žive na sušnim područjima imaju veći stepen bakterija na koži i samim tim znoj im se više “oseća”. Za ljude koji žive pored reke ili mora, važi suprotno. Zato, ukoliko ikada budete u prilici da ozbiljno razmišljate o preseljenju, ili kupovini stana, uzmite u obzir i ovu činjenicu i pogledajte nekretnine Novi Beograd, Zemun ili bilo koju lokaciju koja podrazumeva boravak u blizini reke.