…i dok se ranije o tome ćutalo, mada su svi znali koliko je štetno, danas lekari i dermatolozi otvoreno apeluju da se po svaku cenu klonimo solarijuma. Uz pomoć dermatologa razmotrili smo njegove dobre i loše strane.


ZA

Smanjenje ožiljaka i akni
Setite se samo problema koje ste imali u pubertetu sa aknama i koliko ste patili zbog toga. Kako sunčanje pomaže u smanjenju i isušivanju bubuljica i akni, isti efekat možete i da postignete u solarijumu. Podrazumeva se da ne treba da preterujete. Za ovu vrstu “terapije” dovoljno je 5 minuta sunčanja, 2 puta mesečno.

 

Subjektivni osećaj
Izlaganje suncu popravlja raspoloženje, a i solarijum ima isto dejstvo. Malo toplih zraka, posebno u hladnijim danima, i te kako utiče na bolje raspoloženje.

Vitamin D
Sunce, ali i solarijum podstiču proizvodnju vitamina koji je vrlo važan za imunitet, ali i za našu psihu. To je vitamin D. Ako ste skloni kožnim bolestima poput gljivica, psorijaze i neurodermatitisa, onda se nemojte začuditi ako vam doktori preporuče umereno sunčanje.


PROTIV

Zračenje
UV zračenje koje može biti skoro 20 puta veće u odnosu na popodnevno letnje sunce, izuzetno je opasno. Naša koža ne može da podnese zračenje koje solarijum emituje pa je rizik od nastanka raka kože i te kako povećan.


Zavisnost

Korišćenje solarijuma bez dileme možemo da uvrstimo među poroke. Kada jednom zbog preplanulog, bronzanog tena izmamite uzdahe divljenja, poželećete uvek istu reakciju. Tako solarijum stvara zavisnost jer vas praktično tera da se neprastano izlažete veštačkom sunčanju kako biste održavali boju, što može imati negativne posledice po vaše zdravlje.

Genitalni problemi
Često izlaganje solarijumu može dovesti do vaginalnih infekcija, posebno ako se solarijum ne čisti redovno. Takođe, veliki je rizik od zračenja jajnih ćelija. Dame koje su preterivale sa solarijumom, mogu da imaju problema pri pokušaju da zatrudne, ali i tokom trudnoće. U solarijumu je takođe striktno zabranjeno sunčati se bez pokrivenih grudi jer direktno UV zračenje utiče na pojavu raka dojke.

tena