Prema kineskoj medicini, početak jeseni je period tokom kojeg otpuštamo stare i suvišne stvari i spremamo se za mirovanje. To je period novog početka.

Sa fizičke strane gledišta, ovo je vreme organa debelog creva, pluća i kože koji otpuštaju nepotreban višak nagomilanih otrova i supstanci koje nam nisu potrebne u revitalizaciji tela koje se priprema za hladniji period. Iskoristimo ovu priliku da razmislimo postoji li još nešto što treba otpustiti, možda neku emociju, situaciju, osobu ili štetnu naviku.


Postoje sitnice i rituali u borbi sa jesenjom depresijom i sebi uvek možemo pomoći na razne načine. Jedan od njih su eterična ulja.
Ulja kao što su komorač, seme korijandera ili crnog bibera, “začiniće” vaš život, pozitivno će delovati na čitav metabolizam, ali pre svega uticaće na vaše emocionalno
opuštanje. Ukoliko dodate neki od citrusa (limun, grejpfrut, pomorandžu ili limetu), dobićete kombinaciju koja opušta, a istovremeno podstiće radost i optimizam. 

Keramičke aroma lampe su najjednostavnije rešenje za opuštanje. U posudu sa vodom dodajte 10-15 kapi ulja crnog bibera ili pomorandže i udišite.

Tuširanje “magičnom mešavinom”

Ako imate problem sa ustajanjem, a jutarnja svetlost ne olakšava situaciju, istuširajte se mešavinom od 2 supene kašike  slatke pavlake, 1 supene kašike bademovog ulja i 10 kapi mandarine. Udišite taj nežan slatko-citrusni miris. Lagano isperite kožu i osetićete kako je mekana i baršunasta, a um pozitivan i smiren.

Osveživanje radnog prostora

Dan proveden na radnom mestu ponekada može biti vrlo dugačak, spor i nepodnošljiv. Svoj prostor možete osvežiti tako što ćete u bočicu sa sprejom dodati 20ml alkohola, 80ml vode, 20 kapi eteričnog ulja pomorandže, 20 kapi lavande i 20 kapi eteričnog ulja geranijuma (koje ima umirujuće dejstvo, a ujedno podiže energiju). Dobro promešajte. Ova kombinacija ulja pomaže u dezinfekciji vazduha u prostoru, podstiče radost i komunikaciju. Vaše vreme provedeno na poslu može postati ugodnije i produktivnije.

Redovna meditacija

 Neizostavno rešenje u pronalaženju mira i ravnoteže. Evo jednog primera: udobno se smestite tako da vam kičmeni stub ostane ravan. Fokus neka bude na disanju: udah-izdah, udah-izdah i tako nekoliko puta. Tokom udisanja zamišljajte svoju budućnost i ono što iskreno želite i čemu težite (zdravlje, ljubav, radost, putovanja…), a izdišite svoju prošlost (sve osećaje krivice, žalosti, manje vrednosti, povređenosti…). Udišite i izdišite. Što je osećaj intenzivniji, uticaj na telo je jači.

Prehrana prilagođena jeseni

– treba što više konzumirati sezonsko voće i povrće, ali i ono koje je termički obrađeno u vidu supa, variva, kompota i čajeva. Namirnice jeseni su: paprike, jabuke, smeđi pirinač, limun, bundeva, lisnato povrće. Uhvati li vas loš osećaj ili depresija – banane, bademi i brusnice prva su pomoć na putu ka boljem raspoloženju.

Vežbe u kojima uživate

– a ne one koje vas opterećuju. Količinu seratonina – hormona sreće, osim hrane probudiće i redovno vežbanje. Naime, kretanje ubrzava cirkulaciju i mozak na taj način dobija više energije. Bilo kakva aktivnost je poželjna jer na taj način iscrpljuje depresiju. Počnite sa onim što vas uveseljava jer jedino tako ćete biti motivisani i redovni. Hodajte, plešite, trčite, istežite se…

“Pre nego što krenete tražiti sreću, proverite – možda ste već srećni. Sreća je mala, obična i neupadljiva i mnogi je ne mogu videti”
-Duško Radović