Nova godina je skoro stigla. Iako nema snega, sve nas obuzima novogodišnja euforija. Već razmišljamo o tome gde ćemo provesti novogodišnje veče, o tome kako ćemo obradovati najdraže i kako ćemo okititi novogodišnju jelku. Ono što dame posebno raduje, ali i veliki broj muškaraca, jesu novogodišnje rasprodaje. U Beogradu su već aktuelna sjajna sniženja, ali mi ćemo vam u daljem tekstu predložiti i par sjajnih svetskih destinacija koje vredi posetiti što zbog novogodišnjih rasprodaja što zbog njihove lepote i kulture.

London

Glavni grad Velike Britanije je jedan od najlepših centara Evrope i svakako jedno od najzanimljivijih mesta za šoping. U njemu možete naći širok spektar najrazličitijih brendova i kupiti od „second hand“ odeće do odeće najpoznatijih svetskih dizajnera. London svakako vredi posetiti zbog njegovog neverovatnog duha i raznolikih kultura koje su izvršile uticaj na izgled i vibracije ovog grada, ali ukoliko ga posetite morate posetiti i čuvenu Oksford ulici, kao i čuvenu pijacu Cemden Market i izdvojiti vreme za šoping. Do ove destinacije možete doći isključivo avionom, a za pravu šoping turu u Londonu morate izdvojiti bar 3 do 4 dana.

7152643-Shopping_in_London

Istanbul

Turska je oduvek bila poznata po izuzetnim trgovačkim centrima i sposobnim prodavcima. Ne postoji ta stvar koju ne možete da kupite u Turskoj, a Istanbul je specijalno poznat po šopnigu. Ono po čemu su Turci možda najpoznatiji jesu fantastični ručno rađeni tepisi i naravno raznovrsni začini. Pored toga možete uživati i u kupovini prilično povoljne odeće modernog dizajna koja je pritom i sasvim korektnog kvaliteta. Sve naravno zavisi od dela grada gde kupujete.

Shopping-Istanbul_2366342a

Rim

Ništa se u životu ne može uporediti sa šopingom u Rimu, zar ne? Italijani i njihov smisao za modu, ah… Moda i Italija nekako idu zajedno. Možda su i sinonimi. Pored Milana, Rim je jedan od najvećih evropskih centara kada su moda i šoping u pitanju. U Rimu postoji bezbroj najrazličitijih prodavnica u kojima možete kupiti robu od najpovoljnijih do najluksuznijih brendova. Pored šopinga, u Rimu sebi možete priuštiti pravi hedonistički mini odmor. U pauzi između šopinga uživajte u prelepim kafićima i restoranima, probajte njihove neverovatne specijalnitete kafica, sladoleda i naravno pica. Obožavate italijansku kuhinju? Zamislile ste da za Novu godinu obradujete svoju porodicu ili prijatelje autentičnom italijanskom večerom? Kada ste već u Rimu, obavezno kupite njihovu domaću testeninu, specifične vrste začina, parmezan itd. Tek sa pravim italijanskim sastojcima možete postati pravi italijanski šef kuhinje i oduševiti vaše goste za novogodišnje veče.

rome-shopping-via-condotti

Beč

Do Beča možete otići kolim i za jedan dan obaviti celokupan novogodišnji šoping. Austrijska prestonica nije baš najjeftiniji grad na svetu, ali se može reći da su sniženja u doba Nove godine zaista neverovatna. Kada ste u Beču morate da obiđete i čuvene trgovinske centre Pandorf i Seiersberg u kojima možete naći najrazličitiju robu na odličnim promocijama. Moramo napomenuti i da je Beč jedna od najlepših evropskih prestonica kojoj zima i novogodišnji praznici daju posebnu draž.

40367-graben-einkaufen-shopping-altstadt-einkaufsstrassen-19to1 (1)

Solun

Pored toga što je jedan od najlepših grčkih gradova, Solun je i sjajna destinacija za šoping tokom cele godine, a pogotovu oko novogodišnjih praznika. Ovaj grad je kao jedan veliki šoping centar. Kuda god krenete naićićete na ulicu prepunu zanimljivih radnjica. Što se više budete približavali obali, radnje postaju skuplje i ekskluzivnije. Tri ulice koje su najpoznati kada je šoping u pitanju su Egnatija, Tsimiki i Nikis gde zaista možete naći kvalitetnu robu po više nego povoljnim cenama. Ukoliko ste ljubitelj krzna i kože obavezno posetite radne oko trga Platija Vardaris. Ukoliko imate vremena posetite i veliki šoping centar Mediterranean Cosmos koji se nalazi nedaleko od Soluna. Putovanje do Soluna je danas više nego jednostavno, pogotovu od kada postoji kombi prevoz iz Beograda.

35418_Med-Cosmos-15-4

Uživajte u prazničnom raspoloženju i Srećna Nova godina!